Porto Cristo sydens perle

Sørlandsidyll på Mallorcas sørøstlige del. Det er den følelsen man får når man besøker denne lille turistbyen med kun 7000 innbyggere.

Tekst: Bente Puig

Det er vindstille, vannet krystallklart og stranden folketom. Bukten er usjenert, skjermet av en 400 meter lang kyststripe kalt Es Morro de Sa Carabassa, som strekker seg som en arm ut mot det gamle fyret, helt ytterst i munningen. Det råder en ro over denne vakre bukten nå på vinterstid. Butikker er stengt, gatene folketomme. Kun en og annen båt tøffer rolig i det blikkstille vannet. Sommerstid endrer bybildet seg til et sydende folkeliv, turister i hopetall på leten etter sol og strand. Vi er glade for at vi valgte en off-season reise, dog skal man være oppmerksom på at ikke alle hotellene er åpne i lavsesongen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Porto Cristo fikk sitt navn etter en båt som la til kais i 1260. På båten hadde de figurer av Kristus og Jomfru Maria med Jesusbarnet i armene. Sjømennene kom utfor svært så kraftig sjø, og lovte seg selv å forære Jesus figuren til myndighetene i den første havnen de la til. Etter strabasiøse tak på åpent hav, kom de til slutt til havnen de kalte Porto Cristo. Navnet er latin og betyr å bære Kristus. På den tiden var det ingen bebyggelse i denne havnen, og kystområdet tilhørte byen Manacor. Sjømennene overrakte Jesusfiguren til myndighetene. I dag oppbevares figuren i kirken Esglesia dels dolors i Manacor.

20.april 1888 ble kyststripen ved Porto Cristo regulert til boligområde, og Colonia de Nuestra Señora del Carmen ble utbygget på markés Jordi de San Simóns landområde Sa Marineta. Her ble også bygget et tollkontor på havnen for eksport til Barcelona. Nyere historie forteller om strider under den sivile borgerkrigen i Spania, der Porto Cristo ble innvadert av 10 000 soldater. Det var om morgenen 16. august 1936 at 10 000 soldater fra Ibiza, under den republikanske og antifascistiske kaptein Alberto Bayo, gikk i land i Porto Cristo for å okkupere Mallorca fra fascistene.

Straks okkupasjonen var et faktum ble Porto Cristo kalt Porto Rojo. Den lille byen sover stille vinterstid. Båter ligger til kais på rekke og rad, mens sjølukt og måkeskrik bringer assosiasjoner til vårt eget Sørlandet. Små holmer og skjær stikker opp av det krystallklare vannet, og skjermer den lille bukten for havets til tider urolige farvann.

Vi spaserer langs stranden og ut på Morro de Sa carabassa, den lange armen som strekker seg ut mot havgapet og fyret. Små koselige hus med små koselige hager ligger på rekke langs kyststripen, med utsikt til havet den ene veien og til Porto Cristo den andre veien. På ytterste punkt ser vi fyret på nært hold, et fyr bygget i 1851. I hundre og seksti år har det gjort nytte for seg, og er fortsatt i beste velgående.

Ryanair har rimelige flyvninger til Palma både fra Alicante og Valencia, med billettpriser helt ned til 9€ per vei. Flyturen tar tre kvarter, og kjøreturen fra Palma til Porto Cristo tar ca en halvtime. Det går også offentlig transport fra Plaza de España i sentrum av Palma.
Leave a Reply

Your email address will not be published.