Perpignan – kommunen som sies å forhekse sine besøkende

Perpignan er en kommune og administrativ hovedstad Pyrénées-Orientales i Sør-Frankrike, nær grensen til Spania, og et naturlig overnattingssted, dersom du reiser med bil på strekningen Norge Costa Blanca.

Perpignan Costa Blanca gjør du unna på rundt 6-7 timer. Byen blir betegnet som vibrerende og urban og har som mål om å være den første byen i Europa som bruker 100 prosent fornybar energi. Nesten 120.000 innbyggere, gjør byen til en middels stor by i Frankrike.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Perpignan sies å forhekse sine besøkende, blant annet med utallige festligheter som mikser tradisjon med festivaler i alle sjangre. Her skjuler det seg også mye spennende historie, med grener til Spania. Det har vært bosetninger her siden romertiden, men middelalderbyen Perpignan ser ut til å ha vært grunnlagt i begynnelsen på 900-talet. Perpignan ble snart hovedstaden til hertugene i Roussillon. I 1172 testamenterte grev Girard II landområdene sine til grevene i Barcelona. Perpignan fikk delvis selvstyre i 1197. Louis IX gjorde slutt på de franske eierkravene over Rousillon i Fredsavtalen i Corbeil i 1258.

Da Jakob Erobreren, konge av Aragon og grevene i Barcelona opprettet Kongedømmet Mallorca i 1276 ble Perpignan hovedstad for fastlandsområdet til den nye staten. De påfølgende tiår blir regnet som gullalderen for byen, etter stor framgang som senter for klesproduksjon, lær, gullsmedarbeid og andre luksushåndverk.

Kong Filip III av Frankrike døde her i 1285 da han kom tilbake etter et mislykket korstog mot den aragonesiske kongen. I 1344 annekterte Peter IV av Aragon Kongedømmet Mallorca og Perpignan ble igjen en del av Hertugdømmet Barcelona. Et par år senere omkom om lag halvparten av innbyggerne som følge av Svartedauden. Byen ble okkupert av Louis XI av Franrkike i 1463. Et voldsomt opprør mot det franske styret i 1473 ble brutalt slått ned etter lang tids omleiring.
Leave a Reply

Your email address will not be published.