Perler langs Allfarveien

I Marina Alta finnes det ennå mange små pueblo´r med en sjarme og en natur som vi ikke finner lenger sørpå. Her virker det som om folk ikke har fått med seg jaget og presset som så sørgelig preger dagens Spania.

Tekst: K.J. Hermanrud

Ennå har masseturismen ikke fortrengt det ekte og opprinnelige her, slik som i områdene Calpe, Teulada, Benidorm, Alicante. En av de fineste, gamle pueblos i Valle de Pop dalen er vel Castell de Castells; – beliggende under fjellet Sierra de Alfaro. Denne lille byen med bare 500 innbyggere ligger i den mest bortgjemte delen av Alicante-provinsen. Men likevel er det ikke langt å dra dit. Fra Benidorm er det bare 37 km og fra Denia 36 km. Fra Alicante blir det da litt under 10 mil.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En rotete liten by med stor sjarme
Trange gater snegler seg her langs åskammen og når du kommer rundt et hjørne får du stadige panoramablikk utover hele dalen. Husene er godt vedlikeholdt og det tilbys flere gode overnattings- og spisesteder. En tidløs fred hersker det her i Castell de Castells. Mange hus går helt tilbake til maurerne og gamlebyen er derfor riktig så gammel! Det var maurerne som også bygget den store borgen som pueblo´n er oppkalt etter. Kun et par km utenfor ligger den UNESCO beskyttede grotten Pla de Petracos med sin fascinerende samling hulemalerier fra rundt 8.000 år f. Kr.! Her inne finnes også levantinske al fresco malerier, – 3000 år gamle.

Når du kommer inn i Pla de Petracos, merker du virkelig historiens sus. For slike prehistoriske bilder gir jo uvilkårlig følelsen av tid og hvordan vårt liv idag henger i hop med fortiden.

Spennende museum
Etter maurerne, som bodde i Castell de Castells i rundt 500 år, til rundt 1492, står det igjen flere ishytter, keramikkovner, vannbrønner og terrasser. Disse er nå fredet. For å gi en skildring av Castell de Castells bevegede historie har byens fedre, og idag også mødre, for rundt 5 år siden åpnet to flotte museer i pueblo´n: Et etnologisk museum og et moderne audio-visuelt museum som forteller om hulemaleriene i Pla de Petracos. Opp til for 100 år siden tjente Castell de Castells som garnisonsby med fast militærstyrke. I denne tiden ble guvernørens palass bygget samt flere større bygninger og en mølle som ennå brukes under fi estaen hver sommer. Kirken, fra det 17 århundre, er bygget som en mini-katedral. Vel verdt et besøk.

In memoriam
Mange mener her i pueblo´n at utkastelsen av jødene og maurerne på slutten av 14.hundretallet var en kjempekatastrofe for hele Spania, men i saer for slike småsteder som Castell de Castells. Én av de mange ting som vi kan takke religionen for, sier Paco Cortéz, som vi slår av en prat med på torget. Se bare på alle terrassene som maurerne bygget i Spania, sier han. De var ypperlig egnet til jordbruk fordi de holdt på regnvannet. I dag bruker vi dem ikke! De ligger der brakk mens vi går på Macdonald.

Mat og drikke:

KAFE HIERBAS.
C/San José 13. Meget hyggelig og hjemlig sted med både internasjonale retter og lokale saker. Lammelår og biff til 12 euro. Dagens til 9 euro skifter stadig dagens med fisk, kjøtt eller vegetarmat. Pluss suppe, salat, vin og hjemmelaget dessert. Antonio heter eieren og kokken heter Paul. Eieren er spansk med flere år i London. Du blir tatt godt vare på og spisestua er noe for seg selv! Kan anbefales. Stengt mandager.

CASA PILAR
Midt i pueblo´n i i C/ San Jose 2, nær katedralen og rådhuset. Huset er rundt 200 år gammelt. Helt restaurert, men uten å miste stilen. For denne jobben vant Casa Pilar i 1999 Turistprisen for Pais Valencia. Ialt syv dobbeltrum med bad og sentralvarme. Air conditioning i fem av dem. Stor stue med panoramautsikt til fjellene. Gammel, rundbuet kjellersal med atmosfære!. Frokost inkludert og halvpensjon hvis du ønsker det. Honning, syltetøy, egg, frukt og grønnsaker, – alt kommer lokalt fra pueblo´n. Pris: 35 euro pr. person m. frokost.

HOTEL RURAL SERRELLA
Et moderne 3 etasjers hotell i utkanten av Castell de Castells med heis, tennisbane, parkering og lekeplass. Her finnes et stort tilbud med boblebad, hydromassasje, badstu, solarium og basseng. Pris: 130 euro for en wellness-weekend med halvpensjon. Et sted hvor du kan dra på en romantisk og helsebringende helg, i følge eieren, senora Rosa Perez Gadea.. Et solid inntrykk. 8 dobbeltrom og 8 suiter med peis. Alle har de balkong med utsikt til fjellene. Alle er utstyrt med air condition Mulighet for frokost eller halvpensjon. Pris: 50 euro pr. person med frokost.

Natur Pur
Et utrolig blomsterflor nesten hele året rundt. og med en ren luft som vi ikke har hatt på mange år her nede på bilfylte Costa Blanca. For syklister er dette et flott område da det finnes småveier og stier som kan befares med mountainbike. Og veien til Jalon er modrnisert og nyasfaltert så her kan du også sykle. Pluss et godt utvalg av lette eller tyngre turveier Og ikke er det langt unna heller. Prøv en helg og god tur.Hvor går veien?
Den greieste ruten til Castell de Castells er utvilsomt å kjøre kystveien 332 nordover mot Calpe. Noen km etter Calpe, før du kommer til bybebyggelsen i Benissa, er det et kryss i en sving med avkjøring til Jalon dalen. Den er skiltet. Her tar du av. Kjør så i ca. 10 minutter forbi puebloene Alcalali og Parcent. I det store krysset midt i Parcent tar du til venstre. Så igjen første til høyre som er skiltet Castell de Castells. Har du problemer så spør, på Restaurant Tramonte som ligger like i veien.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania utgave 7 i 2009.


Leave a Reply

Your email address will not be published.