Pepe Sancho spansk Skuespiller fra Valencia

I over femti år har teater, film og tv vært hans virke og pasjon. Han er født i Valencia (Manises), og har bedåret mang et kvinnehjerte via figurer som for eksempel Curro Jiménez. Tidligere i våres var han også å se på teaterscenen i Alfaz del Pi, der han også fi kk Pi D´Honor prisen for sin mangeårige innsats.

TEKST: ANITA ASLAKSEN

José Asunción Martínez Sancho, født 11. november 1944 i Manises, gjorde seg kjent med artistnavnet Pepe Sancho. Etter 50 år på scenen, er han i dag en av Spanias mest kjente skuespillere. Etter flere år på teaterscnenen og enkelte statistroller, var det med tv-serien Curro Jimenez i 1977 han gjorde sin fulle entre i filmens verden. Serien ble en suksess, og hovedpersonen fikk sin velfortjente berømmelse for innsatsen.

Allerede som fireåringhadde han en statistrolle i filmen ”Si te hubiese casado conmigo” i 1948. Og flere statistroller ble det etter at han stakk av hjemmefra som 18-åring og måtte livnære seg selvpå egenhånd. Her stiftet han bekjentskaper med store filmregissører som Rafael il og Pedro Lazaga.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

I tiden rundt Curro Jimenez var Pepe Sancho en ettertraktet skuespiller, og rollene ble tildelt han i fleng. Han hadde et hektisk tiår, inntil han igjen inntok teaterscenen. Selv om han gikk tilbake til sin kjære teaterscene, mistet han aldri sin popularitet, og deltok i tvprogrammer og figurerte som aldri før i sladrepressen. Tyve år senerekunne vi igjen se han på lerretet. I 1996 spilte han mot Beatriz Carvajal og Álvaro de Luna, som han også hadde jobbet med i Curro Jiménez, i serien ”Carmen y Familia”. Året etter spilte han inn ”Los Negocios de Mamá” med selveste Rocío Durcal, flamencoartisten som gikk bort for noen år siden etter lang tids sykeleie.

I 1997 fikk Pepe Sancho muligheten til å arbeide med filmskaperen Pedtro Almodóvar i ”Carne Trémula” sammen med Javier Bardem. Pepes innsats i denne filmen ga han en velfortjent Goya i kategorien beste mannlige skuespiller. Ytterligere et samarbeid med Almodóvar så sitt lys i filmen ”Hable con ella” i 2002.

I 2006 kunne vi atter se skuespilleren i mini-serien ”Cartas a Sorolla”, der han spilte den valensianske kunstmaleren Joaquín Sorolla, kjent som lysets maler. I perioden 2001 til 2008 var han på alles tv-skjermer i serien ”Cuantame como pasó”, som handlet om spansk dagligliv under Francoregimet, en serie som høstet gode kritikker og premier. Her spilte Pepe Sancho forretningsmannen Don Pablo, som var sterk tilhenger av general Franco.

Mange filmer, serier og teaterstykker har det blitt for den spanske skuespilleren. Senest 27. mars i år, på selveste teaterets dag, kunne vi se han på scenen i Alfaz del Pi der han fremførte Calcetenis Opus 124. Ordfører Vicente Arques overrakte han Alfaz del Pis ærespris for sin lange innsats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.