PEPA L´ESTANC feirer bursdag!!

Tobakk ble et følelsesladd ord etter at det ble fastslått at sigaretter og lungekreft så absolutt hang sammen.

Tekst: Kj. Hermanrud
Foto: Presse, Benidorm


Større og større ble etikettene på pakkene med beskjed om at du her utsatte deg for stor fare. Mindre og mindre ble plassene der du fikk ta deg en røyk fred og ro. Og i dag er det stort sett bare tillatt fyre opp én utendørs. Nordpå i 20 kuldegrader blir utvilsomt noe av røykegleden borte.

Opp til 1960 åra var det tøft eller glamourøst med en sigarett. Den tøffe James Bond tok seg alltid en beroligende røyk etter å ha likvidert sin motstander. ( From Russia with love. Kupéscenen). Marlene Dietrich blåste gjerne, med sexy glamour, sigarettrøk opp i øynene på sin elskede.(Take all of me, Darling!) Og soldatene tok seg alltid en blås etter kampen. Dengang var tobakkshandler et annerkjent yrke med store fagkunnskaper. Han kunne råde kundene både m.h.t. sigarer, røketobakk og andre tobakksprodukter. Men nå er dette yrket en saga blott.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Men én slik tobakksbutikk har overlevd og er fremdeles i full vigør. Tobakksbutikken PEPA L´ ESTANC i gamlebyen, Benidorm, feirer nå i november sin 100 års bursdag! Dette er så absolutt en av Benidorms eldste sjapper og ligger I fotgjengergata i gamlebyen Paseo de la Caretera. Det var Pepa Farah Orozco som startet opp her for 100 år siden og gesjeften er fremdeles i familien. Borgermesteren i Benidorm, Augustín Navarro, kom på besøk med stor blomsterbukett, men om han satte seg ned med tobakksdamen og røkte en god sigar, ja, derom tier historien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.