Penyal d’Ifach

Det mest kjente landemerket på hele Costa Blanca er klippen ved Calpe. Synlig langt avstad fra både nord og sør der den ligger på en odde ute i havet og strekker seg 332 meter over havet. Middelhavets største stein deler kyststripen i to og er et lett tilgjengelig turmål.

Les også 11 topp severdigheter i Calpe

Mye er sagt og skrevet og Penyal d’lfach og erfaringene er veldig forskjellige. ”Intet annet sted får jeg slik inspirasjon som på Calpeklippens topp,” skal Ernest Hemingway ha sagt. Ja det kan jeg være enig i, fantastisk utsikt og vakker natur. Hemingway var nok en sporty mann som satte pris på vakre omgivelser. Han tilbrakte noen somre her på 30-tallet.

Ufortjent dårlig rykte

Andre har latt seg skremme av historier om en vaskelig sti opp – deriblant en dagbladjournalist som skrev dette i mai 2010 etter velmente råd: ” Klippen må ikke bestiges uten godt fottøy! Det er stupbratt og usikkert! Når du har gått gjennom tunnelen er det rett ned og ingen sikring! Ikke ta med barn etter tunnelen.” Og i teksten kommer det da også frem at journalisten ikke en gang har prøvd – fant seg sikkert i stedet en eller annen bar det var hyggelig å sitte på.

Trivelig det, men hun gikk glipp av en flott tur! Men hva med å ta den flotte turen først og så kose seg på en av alle de trivelige barene i Calpe etterpå? Helt frem til 1918 var den vanskelig tilgjengelig, men da ble det bygget en tunnel gjennom klippen som gjorde det mulig å få en sti helt opp til toppen.


Tunnelen Calpe klippen
Tunnelen er kanskje ca 50 meter lang og et artig innslag på turen. Det er godt merket til parkeringsplassen ved foten av fjellet – kjør mot Calpe og gjennom hele byen midt i mellom strendene – følg skilt ” Parque Natural de Penyal D’Ifach”.

For å starte går en gjennom et telleapperat – maks 150 kan være på tur samtidig. En fornuftig ordning siden det mange steder er smalt å møtes. Er nok ikke så mange dagene i året noen blir stoppet.

Jeg gikk turen en flott dag først på oktober i følge med besøk fra Norge. En god del andre folk, men godt med plass. Det var turgåere i alle aldre – fra 10 til 80 og alle så ut som de greide turen fint.

Første delen går på vei og bred steinlagt sti sikk sakk oppover mot selv fjellet. Her kommer vi så til tunnelen som føres oss gjennom fjellet og ut på sjøsiden. Stein videre er forholdsvis smal, en del glatte steiner og noe ulendt underlag. På de meste utsatte stedene er det tau å holde seg fast i.

Og det er ikke spesielt bratt eller tungt å komme seg opp. Stien kan føles luftig noen steder, dette merkes mest på nedturen. Men det er bare å ta det med ro og ta tiden til hjelp. Og har du høydeskrekk og ikke er så glad i smale stier er det uansett fint å ta turen opp gjennom tunnelen og snu der. Utsikten er hele tiden formidabel og havet under oss er krystallklart. Utrolig hvor rent det kan være i et slik tett befolket område.

Vi går bortover i fjellsiden under toppen før bort mot en skarp egg – her svinger stien brattere opp til høyere og retning mot toppen. Det er ikke selve gåturen som tar tid for å komme opp, men alle pausene vi tok for å nyte utsikten.

En fantastisk utsikt

På toppen er det ikke plass til veldig mange på en gang, og toppunktet er noe ødelagt av tagging. Hvorfor noe drar med seg spaymaling på tur er rimelig uforståelig. Likevel – her føler en seg som kongen på haugen – med godt utsyn ned på Calpe og alle byene både nordover og sørover, fjellene og havet.

GOD TUR!

Leave a Reply

Your email address will not be published.