Pengegaver blant toppene og 38 millioner i sveitsisk bank

Tidligere regnskapsfører i Partido Popular, Luís Barcenas, anklages for å stå bak konvoluttene med penger som skal ha blitt delt ut blant partitopper over en 11 års periode, samt å ha ført et manuelt regnskap over disse svarte pengene.

Tekst: Bente Puig

Blant annet skal Spanias statsminister ha mottat pengegavene da han var partileder i PP. Regnskapsførerne Barcenas og Alvaro Lapuerta skal ha fordelt mellom 5000 og 15 000 euro mellom partitoppene hver måned. Disse pengene skal ha vært kommisjoner fra boligutbyggere. Den tidligere regnskapsføreren har flere svinn på skogen, da han også er involvert i Gürtelsaken i Valencia mistenkt for svindel, hvitvasking av penger og medvirkning til svindel. I ettertid har det kommet frem at Barcenas skal ha hatt opptil 20 millioner euro på sveitsisk bankkonto. Dette beløpet viser seg å ha vært langt høyere, nemlig 38 millioner. Etter Barcenas forklaring i retten 25. februar, har nå dommer Pablo Ruz fratatt han passet for å forhindre flukt. I retten forklarte Barcenas at de 38 millionene kom fra private forretninger, deriblant aksjeinvesteringer, og ikke fra partiet.

Det var avisen El Mundo som først avslørte det manuelt førte regnskapet og pengekonvoluttene. De publiserte det som skal være en kopi av regnskapet, der beløp og partitoppers navn kom tydelig frem. PP med statsminister Mariano Rajoy i ledelsen, avkrefter at det skal eksistere et slikt svart regnskap i partiet, og at ingen har mottatt slike pengekonvolutter. I den angivelige kopien av regnskapet er statsministeren oppført med penge-poster på tilsammen opptil 25.200 euro per år over 11 år. Partiet nekter for å ha mottatt kommisjoner, men bekrefter at partiet har mottatt sponsorpenger fra det private næringsliv. Spanske partier har lov til å motta slike sponsorpenger, men det finnes et maksimumstak på beløpet. Regnskapet El Mundo publiserte, viser beløper som overgår maksimumsbeløpet. 21.
februar ble det kjent at Barcenas og Lapuerta, bekreftet overfor notarius at de begge var ansvarlige for kontrollen av sponsorpenger til partiet i perioden 1994 til 1999. Avisen El Mundo publiserte at praksisen med fordeling av kommisjoner ble innført i PP under Manuel Fraga, og ble standardisert i januar 1989. Ifølge avisen skal ordningen ha blitt opphevet av generalsekretær María Dolores de Cospedal i 2009, som også skal ha vært mottaker av kommisjonene.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hvem er så Barcenas?
Luís Barcenas, 56 år, var leder av PP i 20 år, og partiets regnskapsfører siden juni 2008 til juli 2009 da han dimiterte midlertidig i fobindelse med etterforskningen av korrupsjonssaken Gürtel i Valencia. Han dimiterte endelig som regnskapsfører for partiet i april 2010, etter at det ble kjent at PP mottok 1,3 millioner euro i kommisjoner fra eventbyråene til forretnings-mannen Francisco Correa (involvert i Gürtel-saken). Selv om Barcenas dimiterte i april 2010, mottok han lønn fra partiet frem til desember 2012. Partiet og Barcenas valgte denne løsningen fremfor en fallskjerm ved avskjedigelse.

I september 2011 ble saken mot Barcenas henlagt på grunn av manglende bevis. Det var tidligere høyesterettsdommer Baltasar Garzón som avslørte korrupsjonssaken, men han ble erklært inhabil når han la frem ulovlige opptak av telefonsamtaler mellom Barcenas og andre mistenkte i Gürtelsaken. Saken mot Barcenas ble tatt opp igjen i mars 2012, og han er per i dag mistenkt for skatteunndragelse, medvirkning til svindel og hvitvasking av kapital.
Leave a Reply

Your email address will not be published.