Patentert Alzheimer – vaksine

Ved forskningssenteret Biomédica EuroEspes har de utviklet den første vaksinen som kan forebygge Alzheimer. Dr. Ramón Cacabelos ved senteret har tatt patent på vaksinen, og vil produsere denne i USA.

Tekst: Bente Puig

Vaksinen heter EB-101, og resultatene etter dyreforsøk er oppsiktsvekkende. Doktoren understreker at vaksinen ikke fornyer døde nevroner, men at den forhindrer videre utvikling av sykdommen. De neste 6-10 årene skal vaksinens effekter kartlegges og godkjennes før den kan brukes i medisinsk behandling. I Spania lider mellom en halv million og 1,3 millioner mennesker av Alzheimer, med en hyppighet på 1% blant eldre over 65 år og 25% blant eldre over 85 år. Med den forventede foreldingen av befolkningen de neste 50 årene, vil antall pasienter med Alzheimer firedobles. Hver pasient koster samfunnet 22.000 euro i året.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Ifølge presidenten i Fun-dación Fernández-Cruz, og katedrat i medisin ved Complutense-universitetet i Madrid, Arturo Fernández Cruz, lider hele 36 millioner mennesker av Alzheimer verden over. Man regner med at tallet vil være 66 millioner i 2030, og 115 millioner i 2050.

Fernández-Cruz understreker at det brukes 23 ganger mindre penger på forskning og behandling av Alzheimer enn på AIDS, og 12 ganger mindre enn det brukes på kreft. 10% av kostnadene ved behandling av Alzheimer er medisiner. Eksperter mener at den nye vaksinen er et viktig ledd i bekjempelsen av denne sykdommen, og understreker at mellom 60 og 68% av pasientene bruker medisiner de ikke har noen nytte av fordi det
ikke finnes noe annet på markedet.
Leave a Reply

Your email address will not be published.