Parken Pinosol i Javea

Bare noen minutters kjøretur fra El Arenal i Javea ligger parken Pinosol. Når du er lei av strandlivet, er dette stedet et ypperlig friluftsområde som byr på ulike aktiviteter.

Text: Kate Paulsen www.skrivrett.no

Parken Pinosol i Javea er et eldorado for både barn og voksne. I tillegg til en flott lekepark og et koselig spisested, Kiosko Pinosol, rommer parken 20 skulpturer skåret ut i trestammer av brente furutrær. Trestammene sto igjen etter den voldsomme brannen som herjet i Javea og Benitachell i begynnelsen av september 2016.Miguel Angel Miguel Garcia fra Javea, begynte tidlig å tegne og male, men yrket hans er gartner. Etter hvert forsøkte han ved hjelp av motorsag å lage skulpturer i tre. Dette ble en hobby og lidenskap, og mange mennesker viste interesse for skulpturene hans og bestilte figurer til egne hager eller til spesielle offentlige områder. Etter brannen som tilintetgjorde de vakre, høyreiste furutrærne, ønsket han å gjøre noe positivt ut av det ødelagte området i Pinosol.

Kommunebiologen ga ham tillatelse til å lage skulpturer i parken. Han begynte i juni 2017 på arbeidet med å skape vakre skulpturer. De bredeste furustammene på området ble valgt ut, og han gikk i gang med motorsagen. Den første skulpturen han laget var en hakkespett. Siden kom en pelikan, en påfugl, en ugle, fugl Føniks og mange andre skulpturer av forskjellige dyr, totemer og ansikter. Disse fantastiske figurene står nå spredt utover i parken til glede for alle som besøker stedet. Det er imponerende hvordan han har klart å forandre nesten nedbrente trær til uttrykksfulle skulpturer.

Fugl Føniks kan være et symbol på hvordan man kan reise seg igjen etter en katastrofe. Fugl Føniks er en fabelfugl fra egyptisk mytologi. Sagnet forteller at den purpurrøde fuglen Føniks med de lange halefjærene lever i 500 år. Når den vet den skal dø, flyr den til den hellige byen Heliopolis. Der bygger den et reir av myrra i tempelet til solguden Ra. Når solen står opp, antennes reiret av solstrålene, og fugl Føniks brenner opp. Men av asken gjenoppstår Føniks til en ny, ung fugl som er klar til å fly av gårde.

Mange religioner og kulturer har siden «adoptert» historien om fugl Føniks, og i kristen tradisjon er den blitt et symbol på gjenfødelse, slik som Jesu død og oppstandelse.

Parken Pinosol Javea

I 2020 startet filmprodusenten Diana Gross innspillingen av filmen Phoenix, som skal fortelle hvordan brannen Granadella rammet mange mennesker og hvordan de reiste seg igjen. Ca. 1400 mennesker måtte evakuere boligene sine, og mange hus gikk med i brannen. Solidaritet og medfølelse blant innbyggerne førte til et bedre samhold i samfunnet.

Spanske familier har innsett mulighetene parken Pinosol byr på og bruker den som et yndet utfluktssted. Det er mulighet for å grille medbrakt mat, og barna kan utfolde seg i lekeparken. Restauranten Kiosko Pinosol byr på variert mat og drikke til overkommelige priser for dem som ønsker det. Betjeningen er vennlig og serviceinnstilt.

Turister begynner også å få øynene opp for dette stedet, og det kan varmt anbefales til alle som ønsker å gjøre noe annet enn å ligge på stranden.

Bilder av treskulpturer fra parken Pinosol i Javea

Tre skulpturer Pinosol parken in JaveaLeave a Reply

Your email address will not be published.