Parabener – konserveringsmiddel til besvær

Det er ikke lett å følge med på alt for tiden, det er jo så mye å holde styr på. Genmodifisert, infisert og sprøytet mat blir omtalt i medier støtt og stadig og mange har sikkert fått med seg ordet “parabener”.

TEKST: MELISSA THELWALL

Hva er parabener?
Parabener er kjemiske stoffer som brukes som konserveringsmidler i over 80 % av all kosmetikk, Pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter og lignende) og legemidler. Enkelte parabener er også tillatt å bruke for å konservere matvarer for å gi lang butikkhylletid.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det finnes 7 forskjellige, og for de spesielt interresserte så heter de
– Methylparaben
– Sodium Methylparaben
– Ethylparaben
– Propylparaben
– Isopropylparaben
– Butylparaben
– Isobutylparaben

Hva er problemet med parabener?
Det mange ikke er klar over er at disse parabenene er skadelige og vi bør derfor helst holde oss unna de så godt vi kan. Flere av parabenene har vist seg å være hormonforstyrrende. Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke mennesker og dyr ved at de etterligner, øker eller hemmer effekten av naturlige hormoner i kroppen. Mye av disse stoffene havner i naturen gjennom miljøforurensning og ringvirkningene har vi sett i dyreriket i lang tid.

Det finnes flere veldokumenterte skadevirkninger av hormonforstyrrende stoffer på dyr. De samlede effektene av hormonforstyrrende stoffer på mennesket er ikke klarlagt. Men både forskere og myndigheter har de senere årene sett etter sammenhenger mellom kjente, hormonforstyrrende stoffer og helseeffekter som redusert sædkvalitet, endret kjønnsutvikling, testikkel- og brystkreft.

Det er for eksempel kjent at en del hormonforstyrrende stoffer kan fremme veksten av kreftceller. I et forsøk fra 2003 påviste engelske forskere parabener inne i brystkreftsvulster. Forskerne antok at parabener i deodoranter og andre kosmetiske produkter var hovedkilden. Selv om forskerne ikke våget å trekke konklusjoner om eventuelle årsakssammenhenger mellom parabener og brystkreft så viste undersøkelsen at parabener kan forbli i kroppen og lagres i vevet. Litt skummelt om man bruker kosmetikk daglig som inneholder parabener da kreft er noe som utvikles over tid. Et raskt søk på google viser informasjon om en lang rekke sykdommer satt i sammenheng med bruk av produkter med parabener.Barn og parabener
Det er godt dokumentert at babyer og fostre er mer utsatt for skadevirkninger av kjemikalier enn voksne. Særlig nervesystem, immunforsvar og forplantningsorganer er utsatt. Derfor utgjør de små en særlig risikogruppe i forhold til eksponering for parabener. Kanskje noe å tenke på neste gang man heller i ”vanlig” badeskum i badevannet, smører såre stumper med ”vanlig” hudkrem og/eller gir ”vanlig” babymat? Det er lurt å sjekke etiketten når man er ute og handler.

Det aller beste er å holde seg til økologiske produkter som er merket: ”fri for parabener.” Heldigvis er det kommet mange gode produkter på markedet som er fri for parabener. Det koster litt ekstra men det er jo så absolutt verdt det når det er helsen det er snakk om! På mine små barn bruker jeg helt enkle og naturlige produkter. I badevannet og på kroppen/sår stump bruker jeg for eksempel kokosfett. Jeg er muligens litt ekstrem noen ganger, men min gyldne regel er: kan du ikke spise det så ikke putt det på huden! Jeg anbefaler at du begynner med å erstatte et og annet produkt som ikke inneholdt parabener og etterhvert bli mer observant når du handler. Og det tar ikke lang tid å ta en rask titt på etiketten.

De sier at noen av parabenene er mildere enn andre, men det er ikke lett å huske på så jeg gjør mitt beste ved å holde meg unna alle sammen. De fleste solkremer inneholder også parabener så det var ikke lett å finne solprodukter til Helsekosten uten som jeg kunne tilby. Men den som leter finner.
Leave a Reply

Your email address will not be published.