Pago Casa Gran – Familiedrevet bodega

Smale, svingete landeveier fører oss dypere og dypere inn i den valensianske fjellverdenen. At jordsmonnet er rikt kan tydelig ses på vegetasjonen. Vi passerer den ene plantasjen etter den andre. Her er mandler, frukt og selvfølgelig vinranker. Vi befinner oss nemlig midt i Valencias vindistrikt, nærmere bestemt Mogente (Moixent på valensiansk).

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Det spanske uttrykket «stedet der Jesus glemte hatten sin» er en god beskrivelse på området vi befinner oss i. For de som ikke er så bevandret i spanske ord og uttrykk, så er dette altså et uttrykk for øde sted. Til tross for øde beliggenhet, dukker den ene herrskapsboligen opp etter den andre, rundt en sving der du minst aner det, ingen naboer, kun landskap og en og annen billist som har forvillet seg ut på øde veier. Ønsker man fred og ro, er dette stedet.

Casa Gran er intet unntak hva størrelse og luksus innebærer. En liten avstikker fra hovedveien og vi befinner oss på den gamle familiedrevne vingården «Pago Casa Gran», selv navnet på vingården bærer preg av prestisje og høytidelighet. Bodegaen er omringet av vinranker så langt øyet kan se.

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

Vi blir tatt i mot av Carlos Laso, eieren av bodegaen.
– Vi har 100 hektar med land hvorav 45 er vinmark, sier Carlos og forteller at det var hans bestemor Manuela som startet vinproduksjonen i sin tid. Hun ma ha vært en driftig kvinne. Som ung, ugift 18-åring begynte hun å produsere vin for salg på det lokale markedet i Mogente. Alt ble gjort på gamlemåten, og utstyret hun brukte utgjør i dag noen av vingårdens museumsgjenstander. De gamle klenodiene har fått sin egen krok i den moderne bodegaen. Selv bestemors gamle vinflasker er å finne her. Etiketten er litt slitt i kantene, og skriften er vanskelig å tyde. Carlos innrømmer at han aldri har smakt på bestemors vin. De edle dråpene skal spares.

Driften ved vingården er økologisk. Vin er kunst, et håndverk, der kjemiske produkter er bannlyst. Noen rynker på nesen ved tanken på økologisk vin, men vi kan trygt avkrefte denne misoppfatningen. Økologisk vin er ikke annet enn vin laget på gamlemåten. Før i tiden fantes verken sprøytemidler eller andre kjemiske stoffer, og druene bevarte sine egenskaper på naturlig vis, og resultatet blir utsøkt.

Carlos viser oss rundt på vingården. Store stålkjeler og moderne utstyr gjør det mulig med litt større produksjon. Selv om bodegaen i seg selv er stor, er Pago Casa Gran en liten produsent.
– Vi har bygget bodegaen med tanke på gradvis utvidelse av produksjonen, sier Carlos i det han leder oss opp til vinsalen i andre etasje. Det er her besøkende får smake på vinene. Salen er smakelig innredet med bardisk, sittegruppe og mange bord for profesjonell vinsmaking. Vi får prøve Reposo fra siste vinhøst, en hvit vin laget på druetypene Gewurztraminer og Moscatel, en kombinasjon som gir en god balanse hva gjelder sukker og syrer.
– En utsøkt vin, nydelig til honningmelon med salt serranoskinke, tenker vi og gleder oss allerede til sommersesongens hvite variasjoner. Vi fyller bæreposer med edle dråper, og topper dagens innkjøp med bodegaens egen utsøkte olivenolje.

Ønsker du å besøke bodegaen må dette avtales på forhånd på telefon 962261004. De tar kun imot grupper på minimum 6 personer. Du kan også besøke deres nettsider www.PagoCasaGran.com

Kjørebeskrivelse:
Kjør A7 og ta av til Gandía. Følg skilt mot L´Ollería, deretter Moixent. Fra Moixent ta vei nr. CV-652 mot Fontanares. Etter ca. 15 minutter vil du se skilt mot Pago Casa Gran.


Leave a Reply

Your email address will not be published.