På tomannshånd med barnestjernen Anita Hegerland

Vi har truffet Anita Hegerland, Norges store barnestjerne fra 60 og 70 tallet. En varm høstdag sitter vi i haven hennes på Nesøya i Asker hvor hun serverer både kaffe og wienerbrød.

Tekst: K.J.Hermanrud

Vi befinner oss på et solrikt, avslappet sted nær Oslofjorden. hvor Anita forteller oss om hvordan det hele startet den kalde førjulsdagen i 1968, med familieshow på torget i Sandefjord: – De spurte om noen ville komme opp og synge en sang. Og jeg gikk opp på podiet og sang protestvisa ”I natt jag drømde nogon drøm”… og det ble begynnelsen, ler Anita.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Erik Friis Olsen, en viktig mann i Sandefjords kulturliv, oppdaget Anita den kvelden, og neste dag sto det å lese i lokalavisa: ”En stjerne ble født på torget i kveld.” Anita gikk da i første klasse og bare et halvt år etter sangen på torget, var den første plata ute! Hun solgte raskt hundretusen stykker! På Tønsbergmessen kom det 22.000 mennesker for å høre på henne og det ble ny rekord!

Det hele bare vokste videre og sommeren 1970 gikk Anita inn på Svensktoppen. Hun gikk til topps med låten ”Mitt Sommarlov”. Der lå den på førsteplass i hele 7 uker! Anita ble etter hvert også kjent i Tyskland og her opptrådte hun først sammen med sangeren Roy Black. På Radio Luxemburg vant hun og Roy Black den ettertraktede prisen Goldene Løwe. Det var nesten 20.000 mennesker der under konserten!

Tyskere er veldig glade i sine stjerner, forteller Anita, og de glemmer dem ikke! I alle år har jeg fått fanbrev med: ”Når kommer du ned til oss igjen?” og ”Du MÅ komme tilbake”. Og det er det Anita Hegerland er i ferd med å gjøre nå, men med et annerledes budskap.

Etter hvert har Anita Hegerland rukket å bli 47 år, det vil si fire sekler som stjerne. Og noe kjedelig liv har det ikke vært. Hun bodde en del år i England sammen med den britiske popstjernen Mike Oldfield, han som sang ”Moon Shadow.” -Jeg traff ham etter en konsert i Drammenshallen i 1984 0g ga ham en musikk-kasset. Ett år seinere ringte han og ba henne komme til England og bli med på ”Pictures in the Dark”. Dette ble enda et break for Anita Hegerland.

Hun og Mike Oldfield gjorde flere låter sammen og opptrådte bl.a. på rockeprogrammet Peters Popshow for 350 millioner seere. Etter 6 år dro Anita tilbake til Norge. Her ble det nye plater og konserter. Gjennom årene er det blitt godt over 6 mill. plater og nå planlegger Anita Hegerland et nytt comeback i anledning 40 års jubileet som artist. Musikken ligger i skjæringspunktet mellom rock, pop og country. Og tekstene får et annet innhold, lover hun, – et nytt budskap.

Vi lar Anita Hegerland berette selv: – Jeg har tre barn og ser hvor viktig det er å skape en
verden hvor menneskeheten kan leve og trives. Jeg har hatt to store topper i karrieren min, men innholdet og låtene ble stort sett utformet av låtskrivere og agenter. Ikke noe galt med det, og vi gjorde jo stor suksess med dem. Men denne gangen vil jeg bruke navnet mitt til noe annet: Et fokus på viktige ting for oss mennesker, en revelje for å vekke oss opp av dvalen.

Skal vi overleve i denne verden må vi lære de unge å leve i harmoni med jordkloden. For meg er det ikke bare å være kjendis, men nå i dag å få dette viktige budskapet over til en stor mengde mennesker. Og denne muligheten har jeg, og den vil jeg bruke!

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania utgave 16 i 2008.
Leave a Reply

Your email address will not be published.