På reisefot – trygghet på reisen

Sommerferien er for mange planlagt for lengst. Noen ferierer i Europa, andre reiser til fjernere himmelstrøk der bakteriefloraen ofte er helt annerledes enn den vi er vant med. Hva gjør man for å unngå smitte og reisesykdommer

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

En undersøkelse blant nordmenns ferievaner viser at trygghet under reisen teller mer enn både vær, priser og shoppingmuligheter. 96% oppgir at det viktigste er trygghet på feriestedet og tilgang på legetjenester. En ting er fasilitetene på stedet, men i tillegg bør man huske på å tegne reiseforsikring, undersøke vaksinering, anskaffe reiseapotek og ta visse forbehold på reisen.

Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst

Vann og mat
Avhengig av reisemålet bør man være forsiktig med hva man drikker og spiser. Når det gjelder drikkevarer er man trygg ved drikke rett fra flaske. Isbitene derimot kan være en smittekilde. Som regel er mat tilberedt på hotellene trygt å spise, mens gatekjøkkenmat bør man være forsiktig med.

Her er en oversikt over de forskjellige smittsomme sykdommene og deres symptomer og smittekilde.

Feber med utslett
(De Junin og Machupo) er først og fremst utbredt i rurale områder i Argentina og Bolivia, og skyldes mat forgiftet med dyreurin. Symptomene er høy feber, vondt i hodet, muskelsmerter, svimmelhet, kvalme, utslett og gul hud.

Hepatitt A
Kan forekomme i hele verden, og skyldes mat og drikke forgiftet av dyreekskrementer. Symptomene på smitte er slapphet, kvalme, hodepine, mørk urin og gul i huden.

Bruceola
Forekommer i Spania og Latin Amerika. Smitten overføres ved kontakt med dyr, melk eller melkeprodukter som ikke har
gjennomgått en kokeprosess. Symptomene er feber som kommer og går, nattesvette, muskelsmerter, leddsmerter, hodepine, magesmerter og forstoppelse. Symptomene kan gi komplikasjoner i alle organer og systemer.

Kolera
Smittefaren er størst i India og Pakistan, og skyldes bakterier i vann og mat. Symptomene er de samme som ved bruceola.

Diare
Skyldes bakterie eller virus. Kan oppstå der mat og drikke er forurenset og evt. forgiftet med dyreekskrementer. Dette kan forekomme over hele verden.

Q Feber
Kan oppstå over hele verden bortsett fra i Norden. Smitten kommer fra forurenset melk eller fjærkre. Symptomene ligner omgangssyke og kan angripe pusteorganene.

Tyfoidfeber
Er utbredt i Latin Amerika, og skyldes mat og drikke som inneholder Bakterien Salmonella Thypi. Tegn til smitte er feber, lav puls, intens hodepine, hoste, neseblod, magesmerter og forstoppelse.

Shigelosis
Kan forekomme over hele verden. Kan smitte via vann og mat, men det normale er fra person til person. Symptomene er diare i små mengder med puss og blod.

Amebiasis
Forekommer over hele verden, men er mest utbredt i India, Nepal, Egypt og Mexico. Smittekilde er urene hender, analsex og forurenset mat. I mange tilfeller kan symptomene være svake, men som oftest oppstår magesmerter og diare med puss og blod.

Guiardiasis
Er vanlig over hele verden, og smitter via vann, fra person til person og via analsex. Symptomene på smitte er diare med mørk farge og sterk lukt, fettaktig i konsistensen og med magesmerter. Feber, kvalme og oppkast kan forekomme.

Toxoplasmose
Forekommer over hele verden. Dette er en forgiftning som kan være spesielt farlig for gravide. Smitten oppstår ved direkte kontakt med katter, forurenset vann og via rått kjøtt. Symptomene er hevelser, feber, muskelsmerter og åpne sår i huden. Noen ganger kan det også angripe øynene.

Anguilulose
Forekomsten er størst i tropiske land, men kan forekomme i hele verden. Smitter via mat og via huden, for eksempel ved å gå barbent. Som oftest oppstår ingen symptomer, men noen kan oppleve magesmerter som ved magesår.

Anisaquiasis
Kan oppstå hvor som helst i verden. Smittebæreren er rå saltvannsfisk, også røkt og saltet. Er man smittet får man vondt i magen.

Distomatosis i tarmene
Forekommer først og fremst i Østen, og smitter via rå grønnsaker, fisk og bløtdyr. Smitten gir diare, dårlig opptaksevne i tarmen, blødning i tarmsystemet og nevrologiske tegn.

Dracunculose
Spesielt utbredt i Afrika (ved Nilen, Chad og spesielt Ghana), India, Turkistan, Iran, Saudi Arabia og Brasil. Smitter via forurenset vann. Symptomene er elveblest, kvalme, feber og oppkast. Det oppstår også smerter og hevelser i huden som sprekker opp når man går ut i dagslys.

Triquinose
Forekommer i hele verden, men mest utbredt i Europa, Sentral Amerika og Nord Amerika. Smittekilden er forurenset eller rått svinekjøtt, også villsvin. Smitte fører til elveblest og ødem, magesmerter, diare, kvalme og oppkast.

VAKSINER
Det anbefales å følge den obligatoriske vaksineringsplanen for barn. I tillegg anbefales vaksiner mot (kun for voksne):
Hepatitis A og B
Tetanos
Difteri og rubeola
Sarampion

Dersom man skal til et land med stor risiko for smitte bør man ta følgende vaksiner:
Meningitt – Tifoidea Feber – Kolera – Pest – Polio – Rabbis – Gulsott – Japansk encefalitt

HVOR ER SMITTEFAREN STØRST?

GULFEBER
Burkina Faso – Camerun – Sentralafricana – Kongo – Elfenbenskysten – Ghana – Fransk Guinea – Liberia – Mali – Nigeria –
Rowanda – Togo

KÓLERA
Albania – Lesotho – Madagaskar – Malta – Pakistan – Pitcairn Islands- Somalia

JAPANSK ENCEFALITT
Bangladesh – India – Nepal – Russland – Korea – Japan – Kina – Burma – Thailand – Vietnam – Malaysia –
Singapour – Indonesia – Sri Lanka

TYFODFEBER
Syd-øst Asia – Midtøsten – Afrika – Sentral- og Syd Amerika.

MENINGOKOKKSYKDOM
Guinea – Burundi – Tanzania – Nigeria – Chad – Burkina Faso – Mali – Elfenbenskysten – Etiopía – Camerun – Sudan – Senegal – Ghana – Togo – Nigeria – Rowanda – Zambia – Saudiarabia

DIFTERI
Jungelområder og Østeuropeiske land

INSEKSTMIDDEL
Insektsmiddel fås som spray eller flytende, som smøres på huden eller klærne for å forebygge insektsbitt og de sykdommene det kan medføre. Middelet dreper ikke insektene, men holder de på avstand. Noen insekter som for eksempel mygg blir tiltrukket av farger, kroppsvarme og kroppslukt (melkesyre fra svette, karbondioksyd, aceton etc.).

Det finnes insektsmidler med lang effekt og som gjelder mot mange forskjellige insekter, som ikke er mijøskadelig. Kjøp aldri et middel uten detaljert innholdsfortegnelse. Til barn under to år bør man bruke naturlige oljer som sitronolje, eukalyptus, timian, basilikum og peppermynte, men husk at disse har en kortere effekt enn andre insektsmidler. Dersom man bruker solbeskyttelse, vent en time med å påføre huden insektsmiddel. Dekk til hele huden uten å påføre for mye.

Påfør middelet på bar hud og på klaer, men ikke under klaerne. Må ikke påføres sår eller irritert hud. Det er heller ikke sunt å puste inn insektsmidler. Når faren for insektsbitt er over, vask godt av huden. Oppbevares utilgjengelig for barn. Enkelte myggarter kan videreføre smitte som tyfus, ehrlichiose og alvorlig feber. I og med at myggen er mest aktiv i kveldingen er det viktig å bruke myggnetting på vinduer, og evt. rundt sengen når man sover. Noen myggarter som Tse-tse-myggen er immune mot insektsmidler, og kan lure seg inn gjennom fine stofftyper.

EDDERKOPPBITT
Brunedderkopp er en edderkopp som lever i Middelhavsområdet, og er mest utbredt i rurale områder, men eksisterer også i tettbebygde strøk. Den en brun i farge, middels størrelse, og liker seg i mørke hjørner. Disse er ikke helt ufarlige da de kan bite fra seg. Et slikt bitt gir en intens lokal smerte, og kan i mange tilfeller føre til feber, leddsmerter og oppkast. Blir man bitt bør man oppsøke lege for behandling med antistoffer og evt. antibiotika.

Svart enke er en annen edderkoppvariant som er å finne i landlige områder i Middelhavsområdet, gjerne i fuktig dyrkbar jord. Den er 2 cm og er svart med røde flekker på magen. Blir man bitt bør man oppsøke lege uansett hvordan man føler seg. Reaksjonen på bittet kan la vente på seg, men etter et par timer vil man oppleve mageknip, svette, takikardia og hypertensjon. Man må straks behandles med smertestillende, beroligende og muskelberoligende.

Tarantela er en kjent edderkopp. Noen har den som kjæledyr fullt klar over risikoen det innebærer. Tarantela er å finne i hele Spania, og liker seg aller best i tørre og varme områder ved Middelhavskysten. Et tarantelabitt gir lokal hevelse og smerte. Behandlingen består av å rengjøre området, gi antistoffer og evt. antibiotika.

VEPS OG BIER
Veps og bier tiltrekkes av farger og sterke lukter. Dersom man ikke har allergi mot insektsbitt, er vepse- og biestikk helt ufarlig. Dog kan det være smertefullt, og området kan bli hovent. En allergisk reaksjon arter seg som elveblest, voldsom hevelse, lav puls og i verste tilfelle sjokk. Vepse- og biestikk kan vaere dødelig dersom man blir blitt av mange på en gang, men da snakker vi om en mengde på 500 stk. for voksen og 100 stk. for barn.

Ved et vanlig vepse- og biestikk vil en adekvat behandling bestå av å fjerne brodden og legge på is. Ved alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med antihistaminer, oksygen og adrenalin. For en allergiker anbefales å alltid ha adrenalin tilgjengelig.

Å reise med barn

Man bør vaere forsiktige med å gi barna gatekjøkkenmat i fjernere strøk, og unngå alt som er laget av vann som for eksempel juice og slush (granizados på spansk). Unngå også laktosedrikker med ukjent opprinnelse, samt grønnsaker, kjøtt og fisk som ikke er ordentlig kokt. Som tidligere nevnt kan isbiter være en smittekilde. I fjernere himmelstrøk der vannkvaliteten er dårlig, anbefales det også å pusse tennene med flaskevann.

Barn og eldre er spesielt sensitive overfor sol og varme. Bruk alltid kremer med høy solbeskyttelse. Smør inn hele kroppen en time før man går ut, og husk å gjenta smøringen etter bading. Det anbefales i tillegg å dekke til kroppen med lett tøy for å unngå for mye direkte sollys. Sørg for at huden alltid er godt innsmurt med krem. Dekk til hodet og kjøp et par gode solbriller til barna, hos optiker som kan garantere god kvalitet.

Heteslag
Dette er en alvorlig tilstand både hos barn og voksne som skyldes for mye eksponering i solen uten god nok ventilasjon. Symptomene på heteslag er hodepine, kvalme, svimmelhet, bevisstløshet, hyperventilering, en puls på 140 per minutt og 40 i feber. Huden blir som følge av feberen rød, tørr og varm. Tilstanden krever umiddelbar behandling. Inntil hjelpen kommer må man legge personen i skyggen, på ryggen med hodet høyt, legge på kalde omslag på hele kroppen. Man må ikke spyle eller helle kaldt vann på en person med heteslag, da temperaturforskjellen blir for brå.

Farlige dyr
Ikke la barna klappe katter og hunder, spesielt i rurale områder der man kanskje ikke har kontroll på sykdommer som rabbis. Aper kan også vaere smittebaerere av alvorlige sykdommer. Noen gnagere kan smitte mennesker med pest. Man bør kle barna godt, og med godt skotøy, for å unngå eventuell smitte ved dyrebitt.

Diare hos barn
Diare på reisen skyldes parasitter, bakterier eller virus. Barn er mer utsatt for smitte enn voksne. Det er derfor viktig at foreldre informerer seg godt før reisen, og sørger for å gi barnet nok væske slik at det ikke blir dehydrert.

Reisesyke
De viktigste symptomene på reisesyke er at barnet blir blek i huden, kaldsvetter, kaster opp og i enkelte tilfeller får problemer med å puste.




One thought on “På reisefot – trygghet på reisen

  • December 3, 2011 at 3:32 pm
    Permalink

    Haha, ikke bare bare å reise på ferie med den lista der, like greit å bli hjemme kanskje 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.