P-piller gir mindre muskler og treningseffekt

En amerikansk forskningsrapport viser at p-piller svekker effekten av styrketrening. En studie med et intensivt treningsprogram fikk kvinner som brukte p-piller mindre muskelvekst enn andre. Forsker Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole mener undersøkelsen er interessant.

73 unge kvinner i alderen 18 til 31 deltok i et treningsprogram, der de gikk gjennom et ti ukers intensivt styrketreningsprogram. Kvinnene gjorde øvelser med treningsapparater for trening av muskler i rygg, mage, armer og bein. De var alle i god form da de begynte og trente et fast program med flere serier tre ganger i uka. Den ene gruppa brukte p-piller, den andre ikke.

Begge grupper hadde økning i muskelmasse, men gruppa som tok p-piller hadde lavere gjennomsnittlig økning enn den andre.

Undersøkelsen viser at P-piller har negativ effekt på utbytte av trening, men det er det usikkert hvilke mekanismer som gjør det. Forskerne målte lavere nivåer av det anabole hormonet DHEA blant kvinnene som brukte p-piller. Hos kvinnene som brukte p-piller var nivået av DHEA lavt allerede før forsøket startet, og det gikk ytterligere ned i løpet av de ti ukene.

Andre bivirkninger ved bruk av P-piller
Det foreligger omfattende forskning på mulige helseskadelige effekter av p-piller. Selv om p-pillene inneholder små hormonmengder, kan de allikevel gi deg bivirkninger. Noen får mellomblødninger, kvalme, hodepine, brystspreng eller økt utflod. Andre synes å merke at de går opp i vekt, at sexlysten minker eller at de mister humøret. P-piller kan forverre kviser og PMS.

Det er også funnet en økning i forekomsten av lungeemboli, hjerneslag og hjerteinfarkt hos kvinner som bruker p-piller.

At det er en økt risiko for blodpropp ved bruk av p-piller har vært kjent i nær 50 år. Hvis du bruker p-piller øker forekomsten til anslagsvis 2-10 blodpropptilfeller per 10 000 kvinner per år. Faren for blodpropp er antatt å være størst de første 6-12 månedene etter at du begynner med en p-pille.

Bytt prevensjonsmiddel ved plager
Ingen hormonelle prevensjonsmetoder er uten bivirkninger. Opplever du sterke plager eller bivirkninger ved bruk av P-piller, bør du vurdere å bytte prevensjonsmiddel til et hormonfritt alternativ. Under finner du noen alternativer.

PFC Computer
En PFC beregner de fruktbare dagene, dvs dager det får an å bli gravid, med en sikkerhet på 99,3% Den høye sikkerheten er medisinsk dokumentert og vist i praksis over mange år. Temperatur og tidspunkt for menstruasjon og eggløsning lagres i PFCen og brukes til kartlegging av brukerens syklus. PFCen registrerer variasjoner i syklusen og tar høyde for disse slik at sikkerheten ivaretas. Les mer om PFC Nordic

Kobberspiral
Kobberspiralen har en kobbertråd tvunnet rundt plaststaven. Den skiller konstant ut kobberioner, som påvirker slimhinnen i livmoren. Spiralen gjør at livmorveggen blir mindre mottakelig for en eventuelt befruktet eggcelle. I tillegg fører de til at sædcellene svømmer dårligere, og at transporten av eggceller endres. Alt dette virker sammen, og gjør spiralen til et sikkert prevensjonsmiddel. Kobberionene taes opp av livmorslimhinnen, og skilles senere ut sammen med mensvæsken. Ingenting av kobberet blir lagret i kroppen. Det finnes flere typer av kobberspiraler, men de virker alle nokså likt. Les mer om kobberspiral

Pessar
Pessar er et prevensjonsmiddel for kvinner. Det er en gummiskål som holdes utspent av en fjær laget av metall langs kanten, som kvinnen selv kan sette inn i skjeden. Pessaret dekker da livmoråpningen, og hindrer på den måten spermiene å nå inn i livmoren.

Pessaret må tilpasses av lege, men kan settes inn av kvinnen selv før samleiet. Det kan vaskes og brukes om igjen, men man må være påpasselig med at det holdes rent. Pessaret er forholdsvis sikkert i kombinasjon med kjemiske midler som sæddrepende krem og skum, og har ingen kjente bivirkninger.) Les mer om Pessar

Kondom
Et kondom er et prevensjonsmiddel i form av et slags futteral, ofte laget av latex, som dekker mannens penis under samleie. Kondom reduserer risikoen for graviditet og for å få kjønnssykdommer som klamydia, gonoré, syfilis eller hiv. Les mer om kondom

Leave a Reply

Your email address will not be published.