Øyeproblemer av sminke

En av fire kvinner har opplevd problemer eller irritasjon i øynene som følge av bruk av øyensminke, viser en studie utført ved Fundación Rementería.

Nesten like mange opplever problemer med huden, som akne, eksem, ømfintlighet etc. Alle kvinnene som deltok i undersøkelsen brukte øyensminke, og ved en test av øynene viste det seg at alle hadde rester av sminke på øyet. Åtte av ti kvinner sminker øynene mer enn tre ganger i uken, og mange av dem erfarer problemer med synet som forbedres når man blunker, en refleks som renser bort rester av sminke på øyet. Undersøkelsen viser at bruk av øyensminke hele livet kan gi langsiktige problemer med synet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Mest utsatt er de som bruker linser. De har høyere risiko for irritasjon, tørrhet og betennelse i øyet. Over halvparten av kvinnene brukte sminke i våtlinjen, som gjør at øyet er mer utsatt for irritasjon. For de som bruker linser kan konsekvensene være alvorlige dersom det utvikles bakterier av typen psudomon. Denne bakterietypen kan være veldig vanskelig å behandle og kan gi arrdannelse på hornhinnen.

Åtte av ti kvinner bruker mer enn ett produkt, og to av tre bruker både mascara, øyenskygge og eyeliner. Ingrediensene i disse produktene kan være direkte skadelige for øynene: isodecano, filmdannende stoffer, konserveringsmidler, pigmenter og voks fra dyr, planter og mineraler. Vannfast sminke inneholder dessuten løsningsstoffer i likhet med løsningsstoffer i maling. Mascara som skal gjøre øyenvippene lengre inneholder nylonfibre. En amerikansk undersøkelse fra 2008 viser at mange mascaraer, kremer og eyelinere inneholder sporstoff fra capsicum, glyserisk syre, alkohol n-butil og andre alkoholstoffer.

Men det stopper ikke her. Produktene som brukes for å ta bort sminken kan være enda farligere da de inneholder løsningsstoffer som øker tåreproduksjonen. I tillegg, de som har brukt slike produkter hele livet har lettere for å utvikle rynker og poser over- og under øynene. I undersøkelsen svarte 34% av kvinnene at de brukte rensemelk for å fjerne sminken, 30% brukte spesialprodukter, 16% såpe, 6% våtservietter for fjerning av sminke og 4% vann. 10% brukte andre produkter. Hele 78% av deltakerne svarte at de aldri hadde sett på innholdsfortegnelsen på produktene de bruker.
øyeproblemer av sminke

En av fire kvinner har opplevd problemer eller irritasjon i øynene som følge av bruk av øyensminke, viser en studie utført ved Fundación Rementería.

Leave a Reply

Your email address will not be published.