Overraskende interessant sjø-museum i Altea

Det lille sjøfartsmuseet ligger i det gamle skipsverftet Orozco, ned mot havna i Altea rett før du kjører under 332 veien. Her er virkelig utført et imponerende stykke arbeid for å bevare lokalhistorien til denne fiske- og sjøfartsbyen. Hele jobben er privat, uten noen form for offentlig støtte. Brødrene Ferrer Ripoll hadde lenge tanker om å skape et slikt museum. De kommer fra en tradisjonell fisker- og sjøfartsfamilie i Altea og har derfor begge saltvann i blodet. Da de så fikk sjangsen til å kjøpe det gamle, nedlagte verftet, slo de raskt til. Resten av historien er hardt arbeide, entusiasme og mye god hjelp fra venner og familie.

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD


Pene ord fra Borgermester´n
I fjor sommer ble Museo del Mar, Altea, høytidlig åpnet av borgermester Ortiz og i dag gir de gamle verkstedhallene deg et godt innblikk i Alteas maritime historie; – hav, fiske, skip og båter av mange slag. Det er viktig å forstå at dette ikke er et museum på linje med Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdø, eller Museo Marítimo i Barcelona. Men det er interessant å gå rundt å betrakte en fin samling båter, modellbåter og fotografier fra tidligere tider. I den første hallen befinner seg flere bruks-båter, bl. a. postbåten som ble brukt for å frakte post og passasjerer til Tabarca øya som ligger utenfor Santa Pola og flere andre båter med historisk tilknytning til Altea. Her finner du også modeller av Columbus´ tre skip Santa Maria, Pinta og Niña. Museet har en fin samling av gamle svart/hvit fotos, bl.a. fra den tiden da verftet var i drift. Storparten av Alteas fiskeflåte ble bygget her på Orozco. I den andre hallen står stilt ut en stor samling skipsmodeller. Her er noen av dem:

Trenger du leiebil? Garantert billigst

– The Tea-Clipper. Fullriggeren som seilte på India og fraktet te til England. – The Endeavour, seilskuta som James Cook brukte for å utforske New Zealand, Australia og Stillehavet i årene 1768 til 1771.

– Bluenose, Canadisk skonnert, bygget i Lunenburg, Nova Scotia i 1921. Et av verdens raskeste seilskip. Vant tallrike regattaer. – Christian Radich, norsk skoleskip, bygget i 1937 med en meget dramatisk oppvekst. Funnet på bunnen av Flensburg havn i 1945. – D/S Titanic. 1912. Skipet som ikke kunne synke. Overalt finner du utførlige beskrivelser og forklaringer på spansk, engelsk og tysk. Et morsomt sted å tilbringe en tid på havet. Dette er et imponerende museum, særlig når du tenker på at alt er utført av brødrene Ferrer Ripoll og sønnen Vicente. Åpent fra mand. til lørd. Fra kl. 10 – 14 og 16.30 til 21. Sønd. og helligd. kl. 10 – 14. Ring 96 584 5345. De snakker engelsk. Bienvenido!Leave a Reply

Your email address will not be published.