Overlever på spanske pensjonister

Spanias tredje mest besøkte turistattraksjon Guadelest opplever finanskrisen på lik linje med resten av Spanias turiststeder. Ferre utlendinger og ferre organiserte bussturer merkes betraktelig på lønningsposene til landsbyens litt over 200 innbyggere.

Tekst og foto: Linda Jeppesen

Juan Jose Bou er født og oppvokst i nabolandsbyen Benimantel. Han har jobbet i Guadalest siden 1964 og har vært i kontakt med turistene helt fra starten av “eventyret”. I dag driver han butikken Fercaira og selger alt fra rimelige skinnprodukter til honning, kjeramikk og lokale rariteter. Inne i butikken har han også rigget opp en bar slik at han kan servere smaksprøver til tilfeldig forbipasserende og organiserte bussturoperatører. Hans virksomhet ligger langs gamleveien helt for seg selv, bare et steinkast unna selve Guadalest “sentrum”.

Selv er jeg en tilfeldig gjest denne varme sommerdagen. En opplagt og smilende spanjol møter meg i døren til sin butikk i det jeg stikker hodet inn. Han tilbyr meg noe kaldt å drikke og så er praten i gang.

– Jeg jobbet for en av de første butikkene som åpnet i Guadalest på 60 tallet. Siden Benidorm ble en stor turistindistri på denne tiden, ble det mange busslass med turister derifra og opp til oss. Dette resulterte i at den ene butikken etter den andre spratt frem. Behov for parkering ble prekært og deler av byen ble gravd ut slik at turistbusser kunne parkere. Lokalbefolkningen tjente gode penger på turistene. Mest penger var det for de som drev butikk, forteller Juan.

– Nå har salget gått ned over 50%. Hadde det ikke vært for IMERSO, så hadde vi kunne stengt. Vet du hva Imerso er, spør han.

Juan forklarer at i ca 10 år har det eksistert en lov i Spania hvor staten betaler halvparten av ferien til folk over 65 år. Benidorm er som regel fullspekket med spanske pensjonister fra og med oktober og ut april måned og det er disse menneskene som Juan og hans kollegaer nå overlever på.

Vi kan godt snakke svensk om du vil, kommer det plutselig fra Juan da han oppdager at jeg er norsk.

Han prater litt svensk til meg, men går så over til å snakke flytende engelsk. Juan forteller at han var den første i Guadalest som lærte seg engelsk. Han fikk tak i engelske bøker og ba turistene høre om han leste korrekt og om uttalen var riktig. Det å være språkkyndig har kommet gått med, for Juan har jobbet med turister siden 60 tallet. Selv om tidene nå er vanskelige er Guadalest Juans hjemsted. Her vil han bo både i gode og onde dager.

Fakta om Guadalest:
Landsbyen ble påbegynt allerede i det 7. århundre av maurerne. Dette er den mest besøkte turistattraksjonen på Costa Blanca. Fjelllandsbyen ligger 595 meter over havet og 24 km fra Benidorm. Turister kommer fra fjern og nær for å beskue de trange sten-belagte smugene med lokale produkter, restauranter, museer og butikker. Fortet, som er selve hovedattraksjonen i Guadalest kan besøkes mot at du betaler inngangspenger. Fortet ble bygget av maurerne og er beskyttet som en av Spanias historiske arveskatter.

Embalse de Guadalest (vannreservoir) ble bygget i 1964 og foruten å by på ferskvann er det mulig å fiske i demningen. På dagtid kan du også være med på båtturer hver time.



Denne artikkelen har tidligere blitt publisert på websiden og i magasinet til Aktuelt Spania 2012

2 thoughts on “Overlever på spanske pensjonister

  • June 7, 2013 at 9:49 pm
    Permalink

    Nydelig by – vi er med! Bare en måned igjen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.