Med en smak av lakris…

I disse dager blomstrer lakrisplantene i fjellområder med godt over 20 grader og opptil 40 grader. Du finner dem på markedene til å tygge på. De selges eller auksjoneres bort til produksjon av godsaker over hele verden. Mye av dagens lakris får vi i dag fra Afghanistan. Vi kan kjøpe lakrispulver eller lakrisrot små bokser i helsekostbutikker. Lakrissirup eller pulver kan du også finne i salg i enkelte delikatessebutikker eller på nettet. Det er ulikt hva du får i de forskjellige butikkene. Veldig godt er det også å smelte litt av det ferdige lakrisgodteriet til en saus til desserter eller for eksempel kamskjell.

Tekst: Tine Merete Sandboe

Mokkakrem med lakris
Bare litt lakris og du får en herlig smak i desserten. Greit å lage i forveien når du skal ha gjester. Det er utrolig lettvint å ta ut til servering etter et godt måltid. Dette er en meget velsmakende og ganske mektig dessert.

1 liter fløte
1 dl helmelk
5 plater gelatin
150 hvit sjokolade
90 gram mørk sjokolade
2 ss pulverkaffe
70 gram sukker
1 ts lakrispulver

Varm melk og fløte i en kjele uten å koke det. Ha i sjokolade, kaffepulver, lakris og sukker samt gelatin.
Bland godt før du heller over i dessertskåler eller plastglass. Pynt gjerne med bær og grønt.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Lakrisvinaigrette til mat, servert med kamskjell og blomkålstappe
Smaken av lakris og det lille søte passer utmerket også til matretter. Dander maten på asjetten og drypp litt vinaigrette over.

VINAIGRETTE:
2 ss balsamico eddik
6 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft
½ ts lakrispulverBland alle ingrediensene og ha det på et lite fat. Legg kamskjellene i vinaigretten mens du tilbereder resten.

½ blomkål, kokt
2 ss ekstra virgin olivenolje

Kok blomkålen, mos den med en stav eller kjøkkenmaskin. Spe med litt olje og melk til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Stek kamskjellene i litt olje kort på begge sider. Legg en skje med blomkålmos på en asjett og legg på kamskjell og dander med litt vinaigrette og persille.


Litt helmelk til speing
1 sjalottløk, tynne skiver
8 kamskjell
Persille til servering
Salt og pepper

Lakrissaus til isen og frukten
Lag en god lakrissaus og server på din favorittdessert. Ha gjerne litt over fruktsalaten eller annen frukt før servering, eller eventuelt på porsjonskålene. Rips og is med lakris er ekstra godt.


100 gram lakrisgodteri,
biter eller båter
1 dl vann

Hakk opp lakrisgodteri og ha i en kjele sammen med vannet. Varm opp mens du rører i gryten. Varier mengden vann etter ønsket tykkelse på sausen. Legg is og bær på tallerkenene og hell sausen over.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

One thought on “Med en smak av lakris…

Leave a Reply

Your email address will not be published.