Oppskrift på verden beste julegløgg

Så kom julen, da er det ingenting bedre enn en krydret, og et varmt glass av verdens beste julegløgg. Gløgg kan du ganske enkelt lage selv og tilsette din personlige smak.

Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödgat vin» og er fra begynnelsen av 1600-tallet. Glödgat betyr oppvarmet og henspiller på tilvirkningsmetoden, der en sukkertopp dyppes i cognac og antennes. Flammen smelter sukkeret som tilflyter brygget og gir den sødme. Gløgg ble opprinnelig holdt for å være en sunn og helsebringende drikk.

Hovedingrediensen i gløgg er vin, både hvit og rød kan brukes, men mest vanlig er nok rødvin. Velg en helt grei vin, ikke den dyreste eller flotteste, men den bør heller ikke være vond. Gløgg kan serveres kald eller varm og kan inneholde alkohol eller vere alkoholfri. Det er en tradisjonell drikk i løpet av vinteren, spesielt rundt jul. Den stammer fra omkring år 400 evt og ble opprinnelig kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates (460 – 377 fvt). De gamle grekerne inntok drikken etter måltidet, fordi den skulle være god for fordøyelsen.

Her er oppskriften på verdens beste julegløgg!


Ingredienser

2 klementiner
1 sitron
1 lime
130 g sukker eller etter smak, avhenger av hvor søt du vil ha den
8 hele nelliker
1 pinne kanel
5 kardemomme
3 friske laurbærblad
En hel muskat
1 vanilje
2 stjerneanis
2 flasker rødvin etter din smak
3 shotsglass med Brandy
1 glass Portvin (du kan bruke bare vanlig rødvin)
En håndfull tørket fiken og dadler

Slik lager du verdens beste julegløgg

Dette er en enkel gløgg å lage, og smaker veldig godt i et glass til jul. Dette er en herlig feiring av de tradisjonelle julekrydder som nellik, kanel og muskat. Hvis du har dine egne favoritt krydder, så tilsett dem gjerne i miksen også.

Skrell store deler av skallet av klementinene, og når det gjelder sitron og lime er det lurt å bruke en peeler. Hell sukkeret i en stor kjele over middels varme, tilsett biter av skallet og klem i juicen fra klementinene. Tilsett nellik, kanelstang, laurbærblad og ca 10 til 12 dryss av muskat. Putt oppi en halv vaniljestang, hakk opp fiken og dadler og rør inn akkurat nok portvin til å dekke sukkeret.

La dette småkoke til sukkeret er helt oppløst i rødvin og deretter kok opp. La det koke i ca 4 til 5 minutter, eller til du har fått en vakker tykk sirup. Grunnen til at jeg gjør dette først er for å lage en smaksbase for å få sukker og krydder til å blande seg godt med vinen. Det er viktig å lage sirupbasen først fordi den trenger å være ganske varmt, og hvis du gjør dette med vinen vil brenne bort alkoholen.

Når sirupen er klar, skru ned varmen og tilsett stjerneanis og vinen. Varm forsiktig opp etter rundt fem minutter, når den er varmt og deilig, hell den i et glass og server. Du og dine gjester vil elske det, og alle vil spørre deg om denne oppskriften.

Lykke til og en ha en riktig god jul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.