Omkostninger ved kjøp av bolig i Spania

Remy Irgens jobber som eiendomsmegler for meglerhuset Capicor som holder til i sentrum av Alfaz del Pi. Han vil i en artikkelserie fremover jo deg råd og tips i forbindelse med kjøp og salg av bolig i Spania.

Kjøp og salg av bolig i Spania er regulert gjennom det spanske lovverket. I den forbindelse er det ved kjøp av bolig enkelte omkostninger som man må ta høyde for. I denne utgaven av boligspalten skal vi se nærmere på hvilke omkostninger man må regne med ved kjøpe av bolig i Spania.

Når man har funnet en bolig man ønsker å kjøpe i Spania, må man betale et depositum som reserverer boligen slik at denne ikke blir solgt til andre. Dette skyldes at i Spania kan det være flere eiendomsmeglere som tilbyr samme bolig – såkalt “multi listing”. Ved signering av kontrakten er det vanlig å betale fra 10-35% av kjøpsprisen, avhengig av om det er brukt eller ny bolig.

Kjøp av bruktbolig

Det er et stort utvalg av ulike boliger på Costa Blanca. Alt fra enklere leiligheter og fincaer, til dyrere steder direkte på stranden og villaer i luksusklassen. Boligene er vanligvis dyrere jo nærmere havet man kommer samt i de mest utpregede turistområdene. Det er absolutt mulig å gjøre gode kjøp på Costa Blanca.

Omkostninger bruktbolig

Ved kjøp av bruktbolig påløper følgende kostnader:
– Transfer skatt (ITP) som i dag er ca. 8%
– Tinglysning og registreringskostnad som fastsettes etter en skala avhengig av hvor dyr boligen er. (Ca 0,5-1% av kjøpsprisen)

Kjøp nye boliger

Det bygges mange nye boliger i Spania. Det kan ofte lønne seg å kjøpe en bolig på “tegnebrettet” hvis man har tid til å vente da disse gjerne har en meget god prisutvikling. Vanligvis tar det fra 6-18 måneder fra man underskriver kontrakt til boligen er klar for innflytting. I tillegg har man på nybygg ofte mulighet til å påvirke en del av ferdiggjøringen som materialer, fliser og farger.

I Spania er det lovbestemt at alle nye hus skal ha 10 års garanti mot eventuelle skader som skulle oppstå. Dette er en forsikring som utbygger plikter å tegne, og som følger boligen. Selv om utbygger for eksempel skulle gå konkurs, er din bolig likevel sikret for bygningsskader de første 10 årene.

Omkostninger nye boliger

Ved kjøp av ny bolig påløper følgende kostnader;
– Mva (IVA) på ny bolig som i dag er 4% og vil øke til 10% fra 1.1.2013
– Stamp Duty 1%
– Tinglysning og registreringskostnad som fastsettes etter en skala avhengig av hvor dyr boligen er (ca 0,5-1% av kjøpsprisen)

Tomter

Kvaliteten i Spania har forbedret seg kraftig de siste årene, og det er vanligvis lite problemer med selve bygget. På grunn av den store pågangen på bygningskyndige og håndverkere, bør man være forberedt på tett oppfølging av håndverkerne samt at prosjektet kanskje kan ta noe lenger tid enn først estimert.

Omkostninger tomter

Ved kjøp av ny tomt/land påløper følgende kostnader:
– Mva (IVA) på ubebygd tomt/land 21%
– Dokumentavgift som fastsettes etter en skala avhengig av hvor dyr tomten er
– Landregistrering på ca 40% av dokumentavgiften

Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania

Leave a Reply

Your email address will not be published.