Olivenolje som helsekur

Forskere ved Universitet i Granada har etter mange års forskning sett mye som tyder på at olivenolje kan være like effektiv som cellegift i bekjempelse av blant annet brystkreft, og det helt uten bivirkninger.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Så langt har alt stemt. Det er små bestanddeler av olivenoljen som settes sammen i en ny pille. Det gjenstår videre forsøk før de om et eller to år er klare til å gjøre forsøk på mennesker. Forskerteamet arbeider nå med å få publisert forskningsrapporten i et av de store internasjonale medisinske magasinene. De håper det vil kunne bli en døråpner i prosjektet, også økonomisk.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Rene medisinen
Olivenoljens betydning stanser ikke ved kreft. Oljen er en sentral del i middelhavsdietten der forsking har påvist dens gode virkning på en rekke av kroppens organer og funksjoner, særlig knyttet til hjertelidelser.

Olivenoljen inneholder en lang rekke næringsstoffer som blant annet beskytter celleveggene i blodårene og hindrer åreforkalkninger. Den bidrar til å redusere blodtrykket samt reduserer forekomsten av det farlige kolesterolet og med det forebygger hjertelidelser. Olivenolje inneholder også et stoff (oleocathal) som har samme effekt som virkestoffer i vanlige smertestillende medisiner som Ibux og Paracetamol. Selv om det skal store mengder til for å oppnå samme effekt som pillene du får kjøpt vil oljen bremse enzymer som fører til irritasjon og betennelser i kroppen. Det er alminnelig godtatt at olivenolje bremser kroppens aldringsprosesser. Andre fremhever dens gode påvirkning på fordøyelsessystemet, betydning for benbygning, for å få vakrere hud, og sist men ikke minst er den tillagt en viktig funksjon i forebygging av hudkreft.

En nylig publisert studie påviser også en betydelig reduksjon av Alzheimers sykdom hos personer som lever på middelshavsdietten. Det er ikke uten grunn at flere helseeksperter anbefaler en spiseskje olivenolje hver dag tatt som ren medisin.

Middelhavsdietten:
Extra virgin olivenolje og rapsolje
Epler, appelsiner, grapefrukt, fersken, aprikoser, plommer Tomater, brokkoli, blomkål, rosenkål, gulrøtter, spinat, grønne bønner, squash, Linser, kikerter, bønner av ulike slag.

Grove kornprodukter
Moderat inntakt av fisk og sjømat
Lavt inntakt av rødt og hvitt kjøtt, lavt inntak av meieriprodukter og sukker, lavt inntakt av alkohol

Oliven
Spania er Europas største produsent av Oliven. I alt finnes det om lag 2020 millioner olivetrær i landet. De dekker over to millioner hektar. Omkring 60 % av disse områdene ligger i Andalucia.

Oljens blomst:
Flor de aceite- oljens blomst er det aller beste av spansk olivenolje. Fruktene blir plukket for hånd, og oljen skal renne fra massen av seg selv når de blir malt, uten sentrifugering eller hydraulisk press. Utbyttet er lite, men slett ikke magert. Denne oljen der alle aromastoffer, umettete fettsyrer og vitaminer er bevart så godt det lar seg gjøre, er langt fra rimelig, men så skal den også være av aller ypperste kvalitet.

Oljekvaliteter
Extra virgin olive oil er kaldpresset olje, der oljen presses mekanisk av frukten. Syreinnholdet i frukten må ikke overstige 1 %. Topp olje til salater og på brød! Virgin olive oil er også kaldpresset, men kan inneholde inntil 2 % syre. Selv om vi er i trinn to fra kvalitetstoppen er denne oljen svært god i salater. Olive oil er raffinert (bearbeidet) olivenolje eller olivenolje blandet av raffinert og kaldpresset olje. Denne oljen er den rimeligste.
Den er velegnet til steking.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.
Leave a Reply

Your email address will not be published.