Oleoteca – et olje-eventyr midt i Benidorm

Midt i tykkeste Benidorm i Spania har jeg funnet mitt eget lille olje-paradis! Det er verken Brent eller sjeiker det er snakk om, men oliven, olivenolje, olivenpostei, te, olivenshampo….ja, alt hva du kan tenke deg av matvarer, salt, krydder og kosmetikk…alt med oliven som base.

Tekst: Bente Puig

Fra tidenes morgen vet vi at olivenolje ble brukt som kosmetikk og medisin, og at Kleopatra brukte den som krem for huden. I Spania er den kjent som det «flytende gull», og deretter verdsatt. Spania er en av verdens største produsenter på oliven og olivenolje. Begge deler brukes mye i det spanske kjøkken, og verdsettes verden over for sine helsemessige egenskaper og gode smak. Det finnes mange varianter av olivenen, så også av oljene. Kaldpresset jomfruolje er nummer én, og enda bedre er det om den attpåtil er økologisk.

– Alle våre produkter er basert på naturlig og økologisk olivenolje, sier innehaver av Oleoteca i Benidorm, Sergio Quarín. Sammen med sin kone, Ariadna, driver han det lille olje-paradiset midt i en av byens travleste gater, Calle de Los Almendros. Her er hylle opp og hylle ned med matvarer, kosmetikk og gaveesker for han og henne. Man har valget mellom liten, mellomstor, stor og ekstra stor eske som kan fylles etter eget ønske. Eller man kan velge en ferdig pakket gaveeske.
Ariadna og Sergio er begge fra Argentina. Da de på gunn av krisen ble arbeidsledige i fjor, valgte de å se på muligheten for å drive for seg selv. De startet aller først med en stand på La Marina senteret i Finestrat, før de noen måneder senere valgte å etablere franchisevirksomheten i sentrum av Benidorm. De hadde offisiell åpning av butikken i februar i år. Siden da har de etablert en fast kundebase og egen klubb. Å være medlem av klubben er gratis, og fordelen er at du får tilsendt tilbud og invitasjoner til prøvesmaking etc. direkte til din e-mail.

Prisnivået i butikken er overraskende lavt. Det meste ligger på under femmer´n, så en gaveeske kan bli rett så rimelig i tillegg til at man gir bort produkter av høy kvalitet. Jeg har selv mottat en gave-eske fra Oleoteca, og erfart kvaliteten på produktene, derav mitt besøk i dag: jeg trenger påfyll! I årevis har jeg sverget til olivenoljens fabelaktige egenskaper. Å få oljen «innpakket» i såper, kremer, shampoer og så videre er som en gave «fra himmelen». Det er fascinerende å se alle produktene basert på olje eller tilsatt olje, som rosa Himalayasalt tilsatt oliven, salt- og søtt syltetøy med oliven, skrubbekrem med olivenkjerner, hårvekstfremmende shampo med olivenekstrakt, rynkefjerner……

Listen blir for lang å ramse opp her, den bør heller erfares bokstavelig talt på huden. Ariadna lar kundene få prøve produktene mens hun forklarer inngående om egenskapene. Produktene er ikke tilsatt parfyme og har derfor sin naturlige og milde lukt. Et svart såpestykke vekker min oppmerksomhet. Det lukter av den reneste Amaretto, altså er denne olivensåpen blandet med bitter mandel. I samme serie finnes såpestykker av lavendel og ren oliven. Sergio viser frem en yndig liten gave-eske med alle såpene i et litt mindre format.

Og når vi snakker om smått og yndig, så finnes også en egen serie for babyer. Babyhud er sart og ømtålelig, og bør derfor behandles deretter. Olivenolje er derfor det beste du kan bruke på babyhuden. Her finnes babykrem, babyshampo og babyparfyme basert på naturlig olivenolje til samme pris som de kjemisk baserte produktene man kjøper på supern.

Sergio holder frem en skjærefjøl av tre. Det er flott å se på, og ser nesten ut som en pyntegjenstand. Denne er laget av oliventre, sier han og forteller at de fører flere produkter av denne tretypen, som for eksempel morter og honningpinne. Oliventre er regnet som det beste og mest renslige å bruke på kjøkkenet, da det er et hardt treslag med
lite porer. Bakterier og matrester trekker ikke ned i treverket, men skylles bort under vask. Kjøper du en oliventrefjøl, så har du en fjøl for livet da slitasjen er minimal.

Min handleliste ble noe lengre enn i utgangspunktet tiltenkt, da fristelsene lett tar overhånd: rynkekrem, hårkur mot tørre tupper, såpe-trio og leppepomade mot sprukne lepper, samt PRIMUM råolje (limited edition på 2000 flasker) og bringebaereddik. Her er helse i hver dråpe, hvert strøk, hver slurk, hver bit………i “mitt eget lille oljeeventyr”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.