Økumenisk treff med poser i Callosa

Både presten i Callosa og sjømannspresten var enige om at det å skaffe mat til sultne sjeler er like viktig som å preke. Åndelig føde er naturligvis viktig, men du kan ikke holde preken for en forsamling på tom mage. Som det står i en av sjømannkirkens tanker “Kjerka vil fremme Guds rike ved å være en tjenende kirke i Guds hverdag.” Og det er nettop dette budskapet vi tror på vi to som nå i snart syv år har kjørt opp til de trengende i Callosa med mat og klær. Vi jobber med presten og Caritas og skaffer mat til folk som virkelig trenger det. Som Callosa-presten Javier sa i våres: Hadde vi ikke hatt den maten som dere to har kjørt opp hit gjennom vinteren så hadde nok flere av dem som kommer hit til kirken strøket med! Og det var tøffe ord det! Ord som fikk oss til å tenke på hvor godt vi har det.

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD


Innbudte fra Sjømannskjerka
I høst kom Berte Marie Ulveseter, som er daglig leder og diakon i sjømannskjerka i Albir, til oss med euro 400 som hun hadde fått som en anonym gave. Det passet bra for i den siste tida har det vært smalhans oppe i Callosa-kirken. De har ikke hatt mat til utdeling siden september, fortalte hjelpepresten Alfredo. Vi dro på Aldi, lastet opp varevogna og dro med fullt matlass opp til Caritas. Der var lageret helt tomt så vi ble godt mottatt. Sjømannspresten, Christopher Woie og Berte Marie Ulveseter ytret ønske om å møte den nye presten, Ruperto Ávila, i Callosa og derfor ble de med oss den fredagen i november da det var utdeling av mat. Kl. 10 sto det flere hundre mennesker og ventet utenfor kirkehallen. De var alle utstyrt med kølapp som de hadde hentet tidligere på dagen. To konstabler fra Policia Local ordnet køen og etterhvert fikk alle sin matpose. Hver og en ble sjekket av på lista til Caritasdamene og så fikk de posen. Stor pose til store familier, mindre pose til mindre familier. Takket være politiet gikk alt rolig for seg, men bare et par uker før hadde en politimann blitt knivstukket i køen. Det er et gammelt ordspråk som heter: Sultne folk gjør hva som helst! Og det var sant her.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Christopher og Berte Marie var begge beveget over det de så. De hadde vel ikke tenkt seg at det var så alvorlig. Og selv for oss, som har holdt på lenge med Callosa Aksjonen og sett denne nøden i årevis, selv for oss er dette skikkelig trist, – hver gang! Og det aller tristeste er jo at Callosa kommune ikke tar ansvar for sine borgere, men sier at hvis ingen hjelper dem så drar de kanskje sin kos. Det er virkelig kynisme, eller? Bedre ser det heller ikke ut til å bli. Det ble et meningsfyllt møte mellom prestene, Caritas-damene og Berte Marie. Meningsfyllt og litt trist. Og så er det bare for Karin og meg å vente på en slant igjen så vi kan dra på Aldi. Det store ved dette Callosa-prosjektet til hjelp for trengende er nemlig at prosjektet er uten framtidsvyer og mål. Har vi penger så kjøper vi mat. At nøden er større her i Callosa enn i noen annen by på Costa Blanca, ja, det har vi fått bevis på, – igjen og igjen.

Vil du støtte Callosa-prosjektet med en pengegave, kan du ta kontakt med Berte Marie Ulveseter, daglig leder i Sjømannskirken Albir. Tlf: 96 686 74 74


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania.
Leave a Reply

Your email address will not be published.