Oktoberfest – 25. oktober til 4. november

Dette er en meget gammel tradisjon fra Bayern og hver høst feires det nye ølet med en dundrende fest i München. Oktoberfesten har inspirert andre byer, ja sogar andre land, til å feire sin Oktoberfest. Og idag er det Oktoberfest i Japan, Brasil, Canada og flere andre land rundt i verden. Men hvorfor i Calpe?

Tekst:K.J. Hermanrud

Jo, flere pueblos langs Costa Blanca har sin egenart: Javea er dominert av engelskmenn, Altea av hollendere, Alfaz av nordmenn og Calpe av tyskere. Og tyskerne har tatt med seg Oktoberfest tradisjonen med Gaudi og festhumør til Calpe. I år åpner festen den 25.oktober kl. 20. Da slår ordføreren i Calpe hull på den første øltønna og erklærer festen for åpnet. I år venter de over 10.000 glade ølfestere og i de 10 dagene det er Oktoberfest vil teltet være åpent hver dag fra kl. 18 og ut i de små timer. Stemningen i teltet kommer av og til opp i de store høyder og alle er innstilt på å ha det gøy.”’

Litt historikk:
Dette er en tradisjon som går langt tilbake i byen München. På den store sletten Theresienwiese var det på den 12. oktober, 1810 et stort bryllup for kronprins Ludwig og prinsesse Therese. Kronprinsen ble seinere den berømte Kong Ludwig den Første. Bryllupet ble en skikkelig folkefest og denne syntes borgerne av München var så hyggelig at de bestemte seg til å ha en slik fest hver høst. Som tenkt, så gjort. Etterhvert ble bryggeriene med, pluss alle slags boder med mat og drikke. Så slik oppsto Oktoberfesten som har utviklet seg til å bli verdens største folkefest.’

Dette er en ekte ølfest hvor alle bryggeriene i München deltar: Her finner du bl.a.: Hacker- P s c h o r r , P a u l a n e r , Löwen-brauerei, Augustiner og Spatenbrauerei. Alt øl i München er brygget etter renhetsloven av 1487 som bare tillater tre ingredienser i øl: vann, humle og malt. Denne renhetsloven gjelder fra 1906 også i hele Tyskland. Ein Prosit der Gemütlichkeit!

Calpe Oktoberfest
Du får virkelig en følelse av å være i München i Hofbräuhaus når du, kommer inn i dette kjempestore f48est-teltet. Steinberger Ompapa orkester spiller mens hundrevis av mennesker sitter, står eller svinger frem og tilbake i takt med musikken. Serveingsdamer i meget utringet bayersk bunad, (Dirndl) løper rundt med opp til fire halvlitere i hver hånd. De som ikke gjør det serverer pølser, Bretzel, Haxe(røket svineknoke) Fleischkäse(kjøttpudding) og grillet kylling. Du behøver derfor ikke gå sulten fra Calpe Oktoberfest.

Med visse mellomrom roper hele salen unisont to ganger: Ein Prosit, Ein Prosit der Gemütlichkeit. Og så skåler alle.

Hvor går veien? Årets Oktoberfest telt er flyttet til skolen: Silence d’Ifach bak tennisbanene. Det er det største teltet på 25 år så det skulle ikke være vanskelig å finne. Kjør inn i Calpe fra N332 og følg skiltene. Prost! Cheers! Zchivili, Salut! Skål! Hunkel!Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.