Økonomi nyheter

100 prosent sikker
Marc Faber anser det som 100 prosent sannsynlig med global resesjon, men det er ikke euro-krisen som skremmer ham. Dr. Dooms advarsler har blitt fulgt med argusøyne etter at investoren advarte kundene mot aksjemarkedet før Black Monday i 1987.

Mens verden er opptatt av Hellas og Eurosonen ser Faber større og farligere skyer på himmelen. – Når hele markedet fokuserer på en ting, så går de kanskje glipp av andre og langt viktigere problemer som en betydelig nedkjøling i India og Kina, sier Marc Faber til CNBC. – Jeg tror vi kan få en global resesjon enten i fjerde kvartal eller tidlig i 2013, sier Faber til CNBC og mener oddsene for at det skal skje er på 100 prosent. Men i nær fremtid tror Faber en gresk exit fra Eurosonen kan trigge et rally.


Raste 27 prosent
Bankiaaksjen stupte med 27 prosent da børsen i Madrid igjen begynte å omsette aksjen, etter at Bankia selv ba om suspensjon fordi banken trenger øyeblikkelig krisehjelp fra Staten på nærmere 150 milliarder norske kroner. Lederen av Bankiagruppen, José Ignacio Goirigolzarri, bedyret at banken nå ikke vil trenge mer penger enn dette, og at Staten vil overføre de19 milliarder euro i juli.

Staten eier nesten halvparten av Bankiaaksjene, etter at den måtte omgjøre et lån til aksjer tidligere. Han sa også at Bankia ikke trenger å betale beløpet tilbake til Staten, noe han betegnet som strålende nyheter. Det spekuleres nå på om Bankia vil selge sin store aksjepost i British Airways og Iberias sammenslåtte selskap IAG. Bankia har 12 prosent av aksjene som etter dagens aksjeverdi beløper seg til 313 millioner britiske pund, eller 390 millioner euro.

PSOE krever at ingen statlige penger blir gitt til Bankia før alle kort er på bordet. Lederen, Alfredo Pérez Rubalcaba, sier at presidenten i Bankia må forklare seg i Cortes. Det venstreradikale partiet IU beskriver saken som “svindel” og mener mange personer er ansvarlige og trenger etterforskning.


Til “søppelstatus”
Ettersom nye tall over bankenes beholdning av “råtne lån” viser at tilstanden stadig forverres, har analyseselskapet Standard & Poors annonsert nye nedgraderinger av spanske banker. I tillegg til Bankia er også Banco Popular og Bankinter plassert på rangeringen BB+, dvs “junk”. Det betyr at alle investeringer i disse bankene må anses som spekulative.

Landet Spania er i tillegg nedgradert til BBB med negative utsikter. Moodys nedgraderte noen dager tidligere Katalonia og Murcia til søppelstatus, mens Andalucia og Extremadura ligger hakket over. Valencia og Castilla-La Mancha er tidligere nedgradert til søppelstatus.

I tillegg har følgende banker fått “negative utsikter” foran sine rangeringer, men uten å ha blitt nedgradert. Dette gjelder Santander, Kutxabank og Sabadell. Forskjellen på rentepunkter mellom Tyskland og Spania var 2. pinsedag 494 poeng, det høyeste noen sinne. OECD anslår nå at den spanske økonomien vil reduseres med 1,6 prosent i år, og 0,8 prosent neste år. OECD ber Spania stenge ned alle sine insolvente banker og samtidig rekapitalisere de som blir igjen.


Flere utlendinger i arbeid
Antall utenlandske bidragsytere til trygdekassen Social Securidad økte i april for andre måned på rad. Grunnen er i hovedsak starten på turistsesongen samt økende sesongvirksomhet i landbruket. Nesten 18.000 flere utlendinger betalte inn premie til trygdekassen i forhold til mars. Dette til tross, er tallet 5,3 prosent lavere enn for et år siden. Tall fra FRONTUR viser en liten nedgang i tilstrømmingen av utenlandske turister i april. Tallet var da 4,5 millioner, og vi må tilbake til 2009 for å finne et så lavt tall for samme måned.


Telegiganter i vansker
Den spanske telegiganten Telefonica er nedgradert av S&P, og befinner seg nå bare to hakk over “søppelstatus”. Utsiktene er dessuten negative, og analyselskapet varsler at det er fare for ytterlige nedgradering av selskapet.

Grunnen er større konkurranse og mindre bruk av teletjenester i det spanske markedet. S&P har også nedgradert datterselskapene Telefónica Subsidiaries, Telefónica Czech Republic, Telefónica Moviles Chile, og Telefónica Chile. Vodafone melder også om problemer, og sier inntektene er redusert med 10 prosent det siste året. Dette skyldes lavere takster for å møte økende konkurranse og mindre bruk av mobiltjenester pga den økonomiske krisen. Vodafone varsler innsparinger for å bedre lønnsomheten.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.