Økonomi nyheter

Oljeprisen stuper
Oljeprisene har falt kraftig de siste dagene som følge av nye tegn til fortsatt svak utvikling i verdensøkonomien. En rekke nøkkeltall både fra USA og Kina peker mot lavere etterspørsel etter energi fremover, og dette bidrar til å sende kontraktene på olje nedover. – Det er en giftig kombinasjon av negative faktorer. Skuffelse over den økonomiske situasjonen, krisen i eurosonen og høy risikoaversjon mener at investorer holder seg unna olje, sier råvareanalytiker Eugen Weinberg i Commerzbank til Reuters.


Kjøper spansk gjeld
Den spanske staten må betale høy rente for nye lån. Men den høye renten gjør det mulig for landet å ta opp mere lån enn opprinnelig planlagt.Ifølge DJ FX Trader, som drives av Dow Jones og Wall Street Journal, lånte Spania tirsdag 2,22 milliarder euro gjennom salg av tre nye statsobligasjonslån.Det var noe mer enn opprinnelig planlagt og indikerer at det var stor etterspørsel etter statsobligasjonen da de ble auksjonert ut tirsdag formiddag. Opprinnelig var planen å låne mellom en og to milliarder euro.Men den spanske staten og skattebetalerne må belage seg på å betale en skyhøy rente.For lånet med løpetid til 2017 ble renten på 6,195 prosent. Det er opp fra 4,982 prosent i et tilsvarende låneopptak i mai. Rentene på spansk statsgjeld steg kraftig i midten av juni. 18. juni kom renten på tiårige spanske statsobligasjoner opp i 7,285 prosent, noe som er historiens høyeste notering.


Dårlig stemning
Stemningen i næringslivet i eurosonen viser stadig nye svakhetstegn.Den europeiske innkjøpssjefsindeksen (PMI) for produksjonsindustrien var på foreløpige 44,8 i juni, som kan sammenlignes med ett utfall på 45,1 måneden før.Markedet hadde ventet seg et utfall på 44,9.Indeksen er en temperaturmåler på aktiviteten i næringslivet i regionen.- Juni-tallene markerer avslutningen av det svakeste kvartalet vi har sett i disse målingene på tre år, sier Chris Williamson i Markit, som står bak undersøkelsen.


Avviser IVA-økning nå
Statsminister Mariano Rajoy har sagt at regjeringen ikke vil øke satsene for IVA nå, selv om IMF krever det. Rajoy forsvarte samtidig redningspakken på 100 milliarder euro til bankene, og mente dette ville generere kredit til næringslivet som igjen ville gi en økning i nye arbeidsplasser. Uten hjelpepakken forsvinner bankene, og uten banker blir det ingen investeringer, sa han. Han prøvde under en debatt i San Sebastian å berolige ved å si at “vil vil klare dette, og komme styrket ut av det”. Han ba sine tilhengere “om å holde hodet kaldt”. -Vi er avhengig av dere for å klare dette, formante han.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.