Økonomi nyheter

Røde Kors aksjonerer
– Flere enn du tror trenger hjelp i landet vår, heter det i en ny kampanje fra spanske Røde Kors, som nå samler inn penger for å bistå landets 300.000 fattigste.Eurokrisen har rammet hardt i Spania, som sliter med høy gjeld og resesjon. Men viktigst for innbyggerne er den skyhøye ledigheten – den høyeste i hele EU.

Over 25 prosent av spanjolene står uten arbeid, for landets unge er tallet over 50 prosent, og sammen med harde sparepakker, innstramminger og lønnskutt fører det til fattigdom, uro og sosiale problemer.Før krisen bisto spanske Røde Kors først og fremst innvandrere, men stadig flere spanske familier og eldre blir nå avhengige av mathjelp og bistand.

Derfor startet flere hundre frivillige en innsamling i 30 spanske byer for å få inn 30 millioner euro til matkasser, medisiner og husly til nødstedte spanjoler.José Javier Sanchez Espinosa i Røde Kors sier man har sett en alvorlig forverring i den sosiale situasjonen i Spania.– Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det finnes mennesker som virkelig lider i dette landet. Det kan være naboene din, og de trenger hjelp, sier han ifølge avisen The Telegraph..


Ny ledighetsrekord
Tallet på arbeidsledige i Spania nærmer seg 6 millioner. 5.778.100 er det siste tallet som er offentliggjort i utgangen av oktober. Det er ikke målt så høy ledighet siden man begynte å måle i 2001. Ytterligere 85.000 mennesker måtte stille seg i ledighetskøen den siste måneden, slik at prosenten dermed passerte 25. Verst er det i de familier der ingen har arbeid. Hele 1.737.900 familier er rammet av dette. Kvinnene ble verst rammet denne måneden. 68.700 kvinner mistet jobben, mot 28.200 menn. Blant utlendinger i Spania falt ledigheten med 51.000 til 1.182.400 mennesker. Nesten 35 prosent av utlendingene er registrert ledige.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.