Økonomi nyheter

Sveits forbereder seg på euro-kollaps
Den sveitsiske hæren øver på å kontrollere intern uro og en tilstrømming av utenlandske flyktninger. Sveits, som ikke er et medlem av EU, forbereder seg på en kollaps av euroen. Ifølge EU Observer har militæret i landet avholdt en øvelse, der de drillet på å kontrollere opptøyer og en stor tilstrømming av flyktninger fra EU-land. Rundt 2.000 offiserer gjennomførte øvelsen «Stabilo Due» i åtte byer rundt om i landet, «basert på en risikovurdering som gir et detaljert kart om trusselen for indre uro mellom ulike fraksjoner og muligheten for flyktinger fra Hellas, Spania, Frankrike, Italia og Portugal». Sveits’ forsvarsminister, Ueli Maurer, uttalte nylig i et sveitsisk soldatmagasin at volden i Europa som følge av økonomisk uro kan eskalere. Landets militære består av 200.000 soldater, som er den største i Europa i forhold til innbyggertall


Nesten søppelstatus
Kredittratingbyrået Standard & Poor’s har nedgradert den langsiktige gjeldskarakteren til 11 spanske banker og den kortsiktige karakteren til fire banker.Nedgraderingen av de spanske bankene kommer som en direkte konsekvens av ratingbyråets nedgradering av Spanias kredittkarakter tidlig i oktober. Da nedgraderte S&P Spania til BBB- på sin skala, og plasserer spansk statsgjeld et hakk over søppelstatus.I tillegg setter S&P en negativ utsikt for spansk økonomi, noe som indikerer at neste justering av kredittverdigheten til landet vil bli en ny nedgradering.


Valencia eksporterer mer
Eksporten fra Valenciaregionen økte med 3,3 prosent i de første 8 månedene i år, ifølge tall fra regionsregjeringen. For august er tallene enda bedre, med en økning på 9,1 prosent i forhold til august i fjor. Produkter som keramikk, møbler og leker er mest i skuddet. Det er land som Mexico, Algerie og Marokko som står for det meste av kjøpene. Eksporten til Russland, USA, Saudi-Arabia og Frankrike, viser også en solid bedring.


Dr Doom ser revolusjon
Forfatteren bak “Gloom, Boom and Doom”, Marc Faber, advarer mot en verdensomfattende finanskrise. Han begrunner sine dystre fremtids spådommer med at makteliten i Europa og USA kommer til å tillate at gjelden vokser ytterligere. Til slutt betyr det at statene har bygget opp så store underskudd at systemet kollapser. – De store forandringene kommer enten ved fredlige reformer eller revolusjoner, sier Faber i et ferskt intervju med cnbc. Han mener både USA og Europa går i retning av revolusjon. – Jeg tror at vi i løpet av de neste fem til ti årene vil se en kolossal kollaps i hele den vestlige verden. Jeg tror underskuddet i USA, uansett hvem som sitter med makten, kommer til å beløpe seg til over 1.000 milliarder dollar pr år, så langt øyet kan se, sier FaberDenne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.