Økonomi nyheter


Spania holder Europa på pinebenken
Brussel sier det er små muligheter for en rask redning for Spania. Eurogruppen sier de tror det vil være “svært vanskelig” å møte underskuddsmålet. Økonomiminister, Luis de Guindos, foreslo i London sist torsdag at Spania trengte et verktøy for å roe spenningen omkring den spanske gjelden. El País melder at regjeringen nå ønsker en direkte rekapitalisering av bankene. ‘The Economist “har advart om at Spania kan komme inn i en “dødsspiral”lok den greske, med et forhøyet underskudd, arbeidsløshet over 25% og konstante protester i gatene. Den tyske regjeringen har sagt den mener at Spania ‘ikke trenger “en redning, med unntak av en pakke for å hjelpe en restrukturering av bankene. Eurogruppen sier det vil være vanskelig, men ikke umulig, for Spania å nå målet på 6,3% underskudd av BNP ved utløpet av dette året.


Oppretter egen krisebank
Santander, BBVA og Caixa vil trolig bli de største investorene i en ny bank som skal opprettes for å ta risikoen ved “råtne lån.” Opprettelsen av en slik “søppelbank” er et av kravene fra EU for at Spania skal kunne motta inntil 100 milliarder euro til en bankredningspakke. De tre bankene vil trolig investere mellom 600 og 700 millioner euro i banken.


Kraftig momsøkning
Presidenten i Extremadura, José Antonio Monago, har bedt regjeringen om å omgjøre beslutningen om å øke IVA på kultur fra 4 prosent til 21 prosent. Han mener IVA på kultur ikke bør overstige 13 prosent. Den kraftige økningen av IVA på kultur skaper store vansker og mange hevder den vil være med å drepe kulturaktiviteten.


Bankkunder truer ansatte
En sterk økning i trusler fra misfornøyde bankkunder har ført til at bankansatte føler sin sikkerhet truet. De har nå slått seg sammen og opprettet en blogg “uskyldig”. De misfornøyde bankkundene er ofte mennesker som har mistet husene sine fordi de ikke har klart lånet, folk som har tapt sparepengene sine i tvilsomme investeringer og ellers tusenvis av mennesker som har kommet i konflikt med finansinstitusjonene.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.