Nyvalget i Frankrike – en trussel mot EU?

Stor uenighet i EU om sparing. Den økonomiske krisen i EU er i ferd med å splitte opp unionen. Hittil har Tyskland, som har tatt over ledelsen klart å holde landene sammen, men nå røyner det på!

Tekst: K.J Hermanrud

Først kom sjokk-valget i Hellas hvor 2/3 av velgerne valgte partier som er imot Brussels tøffe regler for landets spareprogram. Hellenerne har sagt klart og tydelig ifra at de nå har fått nok av hjelpepenger og spareprogram. Dette betyr at Hellas muligens ikke greier sine tilbakebetalinger og må forlate Eurosonen. Merkel har allerede fortalt dem at dette ikke er noe alternativ, men at de må fortsette å spenne inn livreima.

Og som ikke dette er nok…. så kommer det franske presidentvalget; – Ennå en nesestyver til Brussel. Frankrikes sosialistiske kandidat Fracois Hollande vinner presidentvalget over den konservative Nicolas Sarkozy. Hollande fikk 51.3% og Sarkozy 48.7% så det var ikke noen stor seier, men åkkesom, Frankrike ligger nå på en annen kurs. Ukene framover blir meget spennende, for Hollande gikk til valg på et løfte om å bryte Tysklands maktposisjon i EU og få slutt på det nedbrytende spareprogrammet!

Sakorsys og Merkels, nære samarbeid, av pressen kalt for Merkozy Duoen, er nå definitivt over, og det kom klart fram i talen som Hollande holdt etter at det var blitt klart at han hadde vunnet:
“Europa vokter oss ikveld, sa den nye presidenten, og jeg er sikker på at mange europeiske land nå føler både lettelse og håp. For denne spareplanen med de stadige nedskjæringene behøver slett ikke være vår eneste vei.

Hollande har allerede vært i kontakt med Angela Merkel og diskutert viktigheten av å få fart på hjulene i Søreuropa igjen. Så får vi se om den nye presidenten i Frankrike greier å få en endring på kursen til Bryssel, vekk fra dette fatale programmet! Flere og flere økonomer og analytikere sier nå at det vil kvele Europa. Gerhard Schrøder, tidligere Bundeskansler i Tyskland før Merkel, – skrev nylig en stor artikkel i Herald Tribune med tittelen: Denne spareplanen kveler Europa. Nei, – Null vekst fører ikke til bedre tider! som den nye presidenten Francois Hollande sa under valgkampen. Og resultatet har allerede ført til mindre jordskjelv på Europas børser. En talsmann for det kristelig-konservative partiet CDU som regjerer i Berlin har allerede advart president Hollande: Vi vil ikke vil betale for presidentens drømmer om å få slutt på spareprogrammet til EU.

Og Angela Merkel har også gjort det klart hva hun mener om Francois Hollande: Ja, jeg vil motta Frankrikes president med åpne armer når han neste uke kommer på besøk, sa hun. Men vi i Tyskland, og også jeg personlig, mener så absolutt at EU-Spareplanen kommer det ikke på tale å diskutere.

Hva var det så som fikk franskmennene til å kaste den konservative presidenten Nicolas Sacorzy etter bare én valgperiode og velge Francois Hollande fra Arbeiderpartiet PS. Vel, først og fremst arbeidsledigheten som nå har gått over 10%. Men, Sarkozy tapte nok en del på sitt noe brå vesen og rett på sak uttalelser. Og at denne krisen har ført til misnøye og uro er det ikke tvil om! For Sarkozy er den ellevte lederen som har mistet jobben sin siden Euro-landene i 2008 begynte å føle gjeldskrisen! Skal si det har blåst kraftig på toppene!

Som samarbeidet mellom Frankrike og Tyskland nå er oppe til revisjon må vi regne med at relasjonene mellom Spania og Frankrike i den nærmeste framtida blir mindre vennlige. For Rajoy er jo så absolutt frelst på Bryssels spareprogram og har allerede rasert sykevesen, skolevesen, forsvar og hva ellers?

Faren ved disse forskjellige palassrevolusjonene kan bli at EU faller sammen. La oss håpe at det går bra! Men for tiden minner Unionen mer om et korthus enn en solid tømmerhytte.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.