Nyter et annerledes år i Spania

Nye venner og deilig klima gjør at familien Eide/Gabrielsen stortrives i Spania. For ett og et halvt år siden bestemte de seg for å dra.

Tekst: INGER NORDSETH

Vi reiste ned hit på grunn av at vi ville prøve noe nytt, men vi var ikke forberedt på alt det andre vi skulle få på kjøpet. Vi har fått mange nye venner, vi opplever en utrolig gjestfrihet, vi lærer mye om internasjonal kultur og nå skal Hanne bli her ett år til, sier Brita Gabrielsen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Familien Eide/Gabrielsen har bodd i den frodige lille landsbyen L´Alfás del Pi, nord for Alicante, siden august 2011. Her er en stor del av innbyggerne nordmenn, hollendere og engelskmenn. De har valgt å bo i et norsk nabolag. Brita Gabrielsen tar oss med på en omvisning i det vakre området med lange strender, bratte klipper, små lokale kafeer og trange gater. Det er mye vakkert å feste øynene på, og temperaturen er behagelig.

Norsk skole
Anita (19) og Hanne (18) går på norsk skole, men de lærer om spansk kultur på skolen og fra høsten skal Hanne ha spanskundervisning på skolen.
– Det er lett å bli kjent med de andre ungdommene her. Vi har fått mange nye venner, de fleste som kommer hit er innstilt på å ha et bra og sosialt år. Vennene kommer fra hele landet, men vi savner de gamle vennene våre, innrømmer Anita og Hanne.

Fordelene er likevel størst, og de forteller at det føles som de har ”sommerferie” hele året, når de er ferdig med skoledagen. Det er fordi de har en aktiv fritid.
– Vi finner på mye etter skoletid, det skyldes nok at de fleste skal være her bare ett år, det gode klimaet og at alt blir mer lettvint her, forteller Anita.
– Her legger skolen opp ting etter fritida vår, men hjemme der legger vi opp hele fritida vår etter skolearbeidet, understreker Anita.
– Jeg er glade for at barna finner seg så godt til rette her nede. Jeg tror de kommer til å se tilbake på dette som et lærerikt og spennende år, sier mamma Brita Garbrielsen. Selv har hun fått permisjon fra jobben med regnskap i Bedriften Bredero Shaw på Orkanger.
-Etter mange år i arbeidslivet og med mye stress i hverdagen, er det godt å senke skuldrende ett år og nyte fritiden og det naturen har å tilby her nede, forteller Brita Gabrielsen.

Valgte fri år
Selv om barna går på den Den norske skolen i Costa Blanca, så valgte Brita å ta seg et friår. Hun forteller imidlertid at det er lett å få jobb for nordmenn der nede, og hun har blitt kjent med flere som jobber der.
– Det var ikke noe problem å få jobb, takket være EØS-avtalen, men det er likevel mange regler og mye å sette seg inn i før en skal flytte til utlandet. Kostnadene blir likevel lavere, enn å bo i Norge. – Vi sparer penger både på mat, strøm og klær her, sier Brita.

-På den norske skolen merker de ikke noe til den harde økonomien i landet, men på de spanske skolene må de bla ta med sitt eget dopapir, sier Brita. Alt i alt har de hatt et flott år. Selv har hun benyttet mye av fritiden på å gjøre seg kjent i området både til fots og på sykkel. Hun skriver reiseskildringer for et lokalt norsk magasin her.
-Jeg tror klimaet gjør noe med oss her nede, vi blir mer åpne og gjestfrie. Jeg håper dette er noe vi kan ta med oss hjem til Norge, smiler Brita fornøyd.

Aktiv fritid
De valgte å bosette seg i nærheten av den norske skolen, og jentene har en kort sykkeltur til skolen. På veien passerer de både sitron og appelsintrær, og her om dagen passerte de en død slange.
Den aktive fridtiden preger begge jentene. Anita har spilt håndball, og hjemme i stua kan hun betrakte en kjempestor pokal hun vant for å være med i halvmaraton.

– Det var veldig artig å vinne en så stor pokal, ler Anita. Nå forbereder hun seg til triatlon som skal skje i juni. Da skal hun både svømme, sykle og løpe. Dette skjer gjennom idrettsgruppa på skolen, forteller Anita.
Hanne er aktiv i sprangriding og tennisgruppe. Vi er med henne på trening på et ridesenter som ligger i Xirles, ikke langt fra der hun bor. Hanne lyser opp når hun seler på hesten Picasso og bryter ut i et stort smil, når hun fører hesten ned på ridebanen.
-Dette er høydepunktet i uka for Hanne, og det er god trening for henne, tilføyer Brita, som håper hun kan fortsette med dette også når hun har reist hjem til Norge.

Skal representere skolen
Jeg valgte å fortsette ett år til her, for jeg synes miljøet er så godt her. Jeg var tilbake en uke på Follo Videregående skole i desember, og da følte jeg at jeg måtte ”hjem” til Spania, sier Hanne. Til høsten skal hun dele leilighet sammen med en jente fra Rosendal.

Hanne synes det er fint å være student på den norske skolen, og de kan kombinere en aktiv fritid, med uteliv og aktiviteter med venner. Det er fort gjort å sykle ned til stranden i helgen, og det koster ikke skjorta å besøke en café, forteller Hanne. Det er enkelt å ta en tur hjem til Trondheim og det er artig å få venner på besøk. Akkurat nå har hun hatt besøk av tre veninner som går på Follo. De har vært på skolen der i to uker. På skolen har de hatt besøk av kjente personer som Erna Solberg og Knut Faldbakken.

I mai skal Hanne representere skolen på en konferanse på Røros. Der skal hun holde et foredrag på vegne av skolen, som er invitert opp til Røros. Konferansen ”Å leve med verdensarven” går på Røros 14.-16.mai. Hovedtemaet er verdensarv og bærekraftig utvikling med særlig fokus på lokalsamfunn.

Konferansen er et ledd i markeringen av at det i 2012 er 40 år siden UNESCOs verdensarvkonvensjon ble vedtatt. Jeg gleder meg til å delta, og Hanne er allerede i full gang med å planlegge reisen oppover til Trøndelag.
Jentene vil oppsummere året slik:
-Hver eneste dag har vært artig, og det har vært annerledes å bo i et land, enn bare å besøke det! Vi kan trygt anbefale det til andre.

Nå ser de begge fram til en velfortjent skoleferie, som skal benyttes til jobbing.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.