Nyheter Spania

Stans i arbeidsledighetstrygd ved arbeidsnekt i annet land

Presidenten i utvalget for økonomi og finanspolitikk (CEOE), José Luis Feito, foreslår at dagpengene skal stanses i det momentet arbeidssøker nekter å ta imot en jobb, om det så er i Polen. I Spania har vi den mentaliteten at arbeidsledighetstrygd er en ventelønn mens vi har to år på å fi nne jobb, sier Feito. Han understreker at regjeringens nye arbeidsreform ikke vil skape arbeidsplasser i umiddelbar fremtid, men at vi tidligst vil se resultater av reformen etter sommeren. Han mener derfor at de som søker jobb må være innstilt på å ta i mot jobbtilbud fra andre EU-land.


Trenger du leiebil? Garantert billigst

Økning i turismen

I januar mottok Valenciaregionen 233.703 utenlandske turister, melder statistikkbyrået Frontur. Dette er en nedgang på 9,1% mot samme periode i 2010, eller 23.000 færre turister. Det er spesielt engelskmenn, franskmenn og tyskere som har sviktet i år med færre flyankomster. Valencia havner dermed på fjerdeplass over de mest besøkte regionene i Spania etter Kanariøyene, Cataluña, Madrid og Andalucía. Spania i sin helhet mottok hele 2,77 millioner internasjonale turister i januar i år, en økning på 4,6% mot samme periode i 2010. Mesteparten av turistene kommer fra England, Frankrike og Tyskland, mens hollenderne utgjør det største økningen (+40%) av utenlandske turister som besøker den iberiske halvøy.


Bruker Smartphone til innkjøp

52% av spanske Smartphonebrukere brukte i fjor mobilen til å gjøre innkjøp. Salget av Smartphones har økt voldsomt det siste året, og det regnes med at økningen bare vil fortsette i 2012. En spørreundersøkelse viser at 10,3% av de som bruker Smartphone også bruker tablet. I England selges det mest Apple Smartphones. Selskapet har 24,6% av andelen på det engelske markedet. I Spania er det Nokia og Samsung som leder. I hele Europa brukte i fjor 48,4 millioner Smartphone- brukere telefonen til å logge seg på sosiale nettverk, en økning på 78% mot året før.


Mangel på likestilling i arbeidslivet

De siste offi sielle tallene viser at det fortsatt er store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner i Spania. Forskjellen er hele 22%. Mens en gjennomsnitts årslønn for menn er 25.001 euro, er gjennomsnittet for kvinner 19.502 euro. I følge likestillingsloven skal minimum 23% av administrative stillinger være besatt av kvinner. Dagens tall er kun 11,5%. Tallene for 2009 viser at 15,2% av kvinnelige arbeidere lå under minstelønn, mens tallet for menn var 5,6%. Gjennomsnitts timelønn for kvinner ligger på 12,72 euro, mens det for menn ligger på 15,12 euro.


Nedgang i boligrenten

Denne uken settes styringsrenten ned til 1,68%, det laveste nivået siden januar 2010. Renten har hatt en jevn stigning siden august 2010, og bankovertagelser av eiendommer har steget i takt med renten. Styringsrenten avhegner av renten som settes av den europeiske sentralbanken, som de siste fi re månedene har justert den ned. Et gjennomsnitts boliglån lå i 2011 på 122.749 euro over 25 år med en månedlig kvote på 503 euro. Denne kvoten vil med rentenedgangen reduseres til 500 euro.


Manson og Guns N´Roses til Benicássim

Musikkfestivalen i Benicassim FIB (Festival Internacional de Benicássim) vil i år også omfatte “Costa de Fuego”, en heavyrock/metal festival. Som FIB vil også denne ha internasjonale stjerner på listen. Marilyn Manson og Guns N´Roses vil være trekkplastrene ved denne nye festivalen, som skal arrangeres 20. og 21. juli i år, én uke etter FIB. Festivalområdet er åpent fra 19. til 22. juli. Det legges ut 5000 billetter, som inkluderer begge dagene med konserter og fi re dager camping, for 80 euro. Resterende vil koste 100 euro per stykk. Guns N´Roses, som ble dannet i Los Angeles på 80-tallet, utga sin første plate i 1987. Siden den gang har de solgt i milliontall, og oppnådd stjerne på Rock ´n´ Roll Hall of Fame. Marilyn Manson startet sin karriere i 1989, og har solgt mer enn 60 millioner plater.


Utstillingen “Ni giganter” i Murcia

Sentrum av Murcia er igjen et åpent galleri når Avenida de la Libertad nå huser skulpturutstillingen “ni giganter” av den franske kunstneren Jean-Claude Farhi. De ni skulpturene av stål ruver i bybildet. Dette er kunstverk produsert i perioden 1998 til 2011. Rådhuset og Fundación Gabarrón står bak prosjektet, og ordfører Miguel Ángel Cámara innviet utstillingen i forrige uke. Kunstneren selv er av spansk opprinnelse, men har bodd hele sitt liv i Paris. Hans aller første utstilling ble holdt i Nice i 1959. Opp gjennom årene har han introdusert nye materialer i sine arbeider, som pleksiglass, plastikk og resin, samtidig som han eksperimenterte med optiske illusjoner. Utendørsutstillingen i Murcia bærer preg av hans senere tids enkle verker av syrebehandlet stål som tåler vær og vind. Hver og en av de ni skulpturene har sine særegne navn: Lady is a tramp, Over the rainbow, I have got you under my skin, Emotion Triangular, Stormy Weather, Carre+rond, Only You, Cosmos og Carre ou cube.


Verdens eldste kunstverk funnet i Nerja

I grottene i Nerja i Málaga på Solkysten er det funnet 42 000 gamle hulemalerier. Dateringen har vært mulig å gjøre takket være funnene av kullrester i samme hule. Kullet er sannsynligvis rester av fakler, og karbondateringene tyder på at kulet er rundt 42 000 år gammelt. Disse faklene kan ha vært brukt av hulemaleren selv eller skuelystne for å opplyse maleriene. Motivene er av rød oker og forestiller seldyr som levde i Middelhavet under siste istid. Forskere mener at hulemaleriene kan være laget av mennesketypen Homo Neanderthalensis. – Aldersdateringer korresponderer med tidsrommet neanderthalerne holdt til i området, uttaler professor José Luis Sanchidrian ved universitetet i Córdoba til NRO.no


Røde Kors nærmere folket

Røde Kors i Alicanteprovinsen melder at 415.000 innbyggere i Alicante lever i fattigdom, og ytterligere 40.000 er i faresonen. De vil derfor sørge for å være mer tilstede der hjelpen trengs, og rekke ut til fl ere. Koordinator for Røde Kors Miguel Ángel Rodríguez melder at 91% av de som kommer til Røde Kors for hjelp lever i fattigdom, hvorav 26% av disse ikke har familie eller et nettverk som kan hjelpe til. Et av fi re barn i Spania rammes av fattigdom, opplyser kilder i Røde Kors til den spanske avisen La Verdad. I Røde Kors i Alicante jobber 7.000 frivillige og 56.000 medlemmer. Det legges nå planer for de neste fi re årene for å nå enda bedre ut til folk som har behov for hjelp.


Strid om kysteiendom i Javea

Arvingene til Mariano Navarro Rubio (1913-2001), skatteminister under general Franco i perioden 1957 til 1965, kjemper for å beholde fi ncaen som ligger i enden av Arenal stranden i Javea, Punta de l´Arenal. Eiendommen er på 7.000 kvadratmeter, og har vært i familiens bruk og Rubios eie i femti år. Eiendommen skjuler romerske skatter, og berøres av kystloven. Myndighetene mener med kystloven I hånd at eiendommen bør bli offentlig eie. Rettssaken starter 24. april, der arvingene til den avdøde skatteministeren ønskes å anses som rettmessige eiere av eiendommen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Importante 2011

Den spanske avisen Información har gitt kulturhuset i Alfaz del Pi prisen “Importante 2011” for sitt arbeide gjennom sine 20 år. 2. mars 1991 åpnet kulturhuset, og siden den gang har det huset 151 utstillinger og 3.538 konserter. Casa de Cultura de Alfaz del Pi blir regnet som et av de viktigste kulturhusene i området, og var det første kulturhuset som huset musikkfestivaler, fra den klassiske “Mozartmanía” til “Jazz en l´Alfas”.


Leave a Reply

Your email address will not be published.