Nyheter fra Spania
Byfornyelse
Med 25 000 euro har Alfaz kommune startet første del av et omfattende byfornyingsprosjekt. Det er i første omgang parkeringsplassen ved Plaza Jaume I som får et ansiktsløft. Motivet er ikke bare estetisk, men også å gjøre området mer dynamisk, større og mer praktisk. Det elektriske anlegget, som før hang i klaser i luften, er nå lagt under bakken. Arbeidene skal være ferdig til årets filmfestival.
Tekst: Bente Puig
Barer i Benidorm bøtelagt
Å ikke overholde reglene for stengetider ble dyrt for enkelte barer i Benidorm nylig. Flere av gamlebyens barer ble bøtelagt med opptil 3000 euro for å ha holdt åpent lenger enn til 1.30 på natten når politiet patruljerte gatene. Bareierne har vist stor misnøye med sanksjoneringen, og hevder at de har lov til å ha oppe til kl. 4.00. Forholdet mellom utesteder og beboere har stort sett vært problemfritt i gamlebyen i Benidorm, derfor har noen av bareierne bedt rådhuset ta affære for å løse problemet. Bareierne hevder at bøteleggingen er en så stor økonomisk belastning at det kan resultere i stengning for enkelte barer.
Alicante stryker i livskvalitet
I følge rapport fra Forbrukerorganisasjonen stryker 15 byer i livskvalitet med storbyene Madrid, Barcelona, Valencia og Sevilla som de verste storbyene å bo i. 5500 personer fra 30 spanske byer deltok i undersøkelsen der elleve kriterier for livskvalitet ble tatt hensyn til. Nesten halvparten av innbyggerne i Barcelona, Madrid og Sevilla mener at deres respektive by har blitt værre å bo i de siste årene. De byene som kom aller verst ut i testen var Las Palmas, Palma de Mallorca, Badalona, Alicante, Sevilla, Santa Cruz de Tenerife, Málaga, Valencia, Madrid, Murcia, Hospitalet de Llobregat, Granada, Vigo, Barcelona og Cartagena.
De beste Pamplona, Vitoria, Gijón, Bilbao og Logroño. Undersøkelsen tar også for seg innbyggernes bekymringer. Den største bekymringen er arbeidsledigheten. Hele 37% er bekymret for dette. Tallet var 14% i 2007. På andreplass over bekymringer kom helse og helsevesenet. Totalt mener 35% at situasjonen generelt er forverret de siste årene.
Urolig grunn på El Hierro
Kanariøyen El Hierro er fortsatt i fare for vulkanutbrudd ved to steder på øyen, ved den ubebodde delen El Julan og ved den bebodde delen La Dehesa. På 20 kilometers dyp har magmabevegelser deformert jordskorpen med opptil 3 centimeter. Skjelvet som ble målt søndag 24. juni var på 3,1 på Richters skala, og forårsaket denne deformeringen i jordskorpen.
I perioden 24. til 27. juni ble det registrert hele 578 skjelv. 30 av disse med en styrke på over 3 på Richters skala. Det var deformeringen på 5 centimeter i jordskorpen som i oktober i fjor førte til undersjøiske utbrudd. I følge generaldirektøren for sikkerhet ved den kanariske regjeringen, Juan Santana, og ansvarlig ved Nasjonalt Geografisk Institutt, María José Blanco, truer ikke bevegelsene sikkerheten til beboerne ved øyen. Men de understreker at de ikke kan forutse et utbrudd, eller om eventuelt utbrudd vil skje overjordisk eller undersjøisk. Derfor styrkes sikkerhetssystemet med kontinuerlig overvåkning og måling. Vulkanutbrudd er ikke et vanlig fenomen i Spania, og fjorårets utbrudd var det første på 40 år.
Prisnivåer i Europa
Eurostat har sammenlignet det relative prisnivået i 37 europeiske land ved å sammenligne 2400 varer og tjenester. De norske prisene ligger, ikke uventet, 51% over gjennomsnittet for EU, mens sveitsiske ligger 62% over. Dette gjør Norge og Sveits til Europas dyreste land. Det danske prisnivået ligger 6% under det norske, mens Sverige og Finland ligger 16% under. Tyrkia har et prisnivå som ligger 60% under det norske. Hellas og Spania ligger på et nivå som er halvparten av det norske. Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia ligger 40% under det norske prisnivået. Når det gjelder hoteller og restauranter, er prisene rundt en fjerdedel av de norske i landene vest på Balkan.