Nyheter fra Spania


Ber om nåde
Dommer Baltasar Garzon ber om benådning fra regjeringen. Association of European Magistrates for demokrati og frihet, som består av 15.000 jurister, dommere og anklagere fra hele Europa, har bedt om at Garzon må benådes, men ifølge spansk lovgivning kan bare Garzon selv gjøre den formelle forespørselen til regjeringen, og det er hva han har gjort. Prosessen kan ta mellom åtte og fjorten måneder før et vedtak blir fattet. Justisdepartementet sier at slike søknader behandles i streng rekkefølge etter som de mottas. Garzon har fått 11 års karantene fra sitt embete av Høyesterett, fordi han ga fullmakt til opptak av møter mellom advokater og deres klienter i Gürtel saken mens de var i fengsel.


Enklere å besøke Spania
Spania vil redusere kravene for innreise for alle ikke-europeiske turister. I disse tøffe tider ønsker ikke Spania å gå glipp av turister. Tiltakene kommer etter flere klager fra Brasil og Mexico. Inntil nå har enhver ikke-europeiske turist som vilel inn i Spania ha visum, en returbillett og en hotellreservasjon så vel som nok penger til å dekke oppholdet, beregnet til 74 euro per dag. Dersom de skulle besøke noen og bo der, måtte de levere alle detaljer om personen og huset, til og med vertens escritura for kjøpet eller leieavtalen. Verten måtte i tillegg vise fram sitt DNI eller NIE-kort, bostedskort og detaljer om lønn og selvangivelse. Alle disse kravene blir nå fjernet og turistene kan bare si hvem de besøker, og oppgi adressen. Den nye ordningen vil stoppe diplomatiske konflikter som har oppstått mellom Spania og flere latinamerikanske land, Brasil og Mexico spesielt.


Forlater Middelhavsdietten
Spania har Europas feteste befolkning, ifølge en undersøkelse gjort av Institute IntraObes. 60 prosent av spanjolene er overvektige. Blant barn og unge veier en av tre for mye og utviklingen fortsetter å gå i feil retning, ifølge instituttet. Den økonomiske krisen fører til at forbrukerne spiser mindre fersk mat, frukt og grønsaker. I følge medisinsk direktør ved Institutt IntraObes, Miguel Ángel Escarti, er Spania derfor på vei til amerikanske forhold.
Krisen i helsevesenet gjør at antall fedmeoperasjoner i Spania er langt mindre enn i andre europeiske land. En slik operasjon koster trygdekassen 10.000 euro. At holdningskampanjer for sunnere mat har bli kuttet med 40 prosent, gjør ikke saken bedre. Prognosen for de neste 10 årene er skremmende, hvis ikke helsemyndighetene lykkes i å få spanjolene til å gå tilbake til Middelhavsdietten.


Daglig sommermarked
Så er markedsbodene på plass igjen på strandpromendaden i Albir. Det betyr stor stemning og mye folk langs stranden til langt på kveld hver dag fram til 2. september. Hver kveld kommer de iherdige handlende og utfører sitt arbeid med å montere salgsboden, som bør være klar til kl 20.00.

Det er et skue når alle disse setter i gang. Alle vet hva de skal gjøre og i hvilken rekkefølge stenger og støtter skal monteres. Så, når klokken har passert midnatt, samme prosedyre, men i omvendt rekkefølge. I tillegg blir det søndagskonserter på stranden under parolen “Vi elsker søndagene i Albir”. Det blir også eventer utenom dette, som f.eks jazzkonsert på stranden 20.juli kl 22.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.