Nyheter fra Spania


Lei møkkavær -vurderer Spania
Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no har lagt frem sin årlige analyse av markedet for fritidsboliger ved sjøen, utarbeidet av TNS Gallup. Et spørsmål som dukket opp på pressekonferansen var om kraftig rabatterte fritidsboliger i Spania, lettere tilgjengelig enn før takket være et stadig bedre tilbud av flyruter, er i ferd med å bli konkurrenter til hytter ved sjøen i Norge.

– Flere kunder vi har pratet med, har absolutt Spania som et alternativ. Forklaringen er den norske sommeren, som er uforutsigbar. Får du mange somre med 3-4 ukers møkkavær, begynner du å tenke, sa daglig leder Jørgen E. Pettersson hos Krogsveen i Tønsberg


Syke må betale mer
Helsedepartementet i Madrid har økt prisene på mer enn 4000 medisiner som vil berøre mer enn 600.000 kronisk syke i Alicanteprovinsen alene. Fra 1 juli vil f.eks prisen på insulin, blodtrykksmedisin og antidepressiva øke med hele 56,4 prosent fra nåværende 2,64 euro til 4,13 euro. I tillegg vil en rekke andre medisiner øke i pris. Dette er et nytt tiltak for å styrke statsøkonomien i Spania.


Ukens Ryanair
En ny ordkrig har brutt ut mellom det irske lavprisselskapet Ryanair og de spanske myndighetene.
En talsmann for regjeringen i Madrid sa i Nasjonalforsamlingen at Ryanairs beslutning om å redusere flyvningene til Alicante var tatt kun av økonomiske hensyn, og ikke fordi selskapet var pålagt å bruke de teleskopiske flybroene eller som mange sier, tuber. Ethvert selskap bestemmer over sin egen forretningsstrategi, sa han, men hevdet at Ryanairs beslutning kun var forretningsmessig og at det var feil å skylde på spanske luftfartsmyndigheter. Han viste også til Ryanairs liknende reduksjon i Girona nord for Barcelona, besluttet allerede i 2011.


Desperat forslag
De skyhøye rentene på spansk statsgjeld og den spanske stats vansker med å få de lånene landet trenger for å holde hjulene i gang, tvinger den spanske regjeringen til å gå nye veier. Den spanske avisen Expansion melder tirsdag om et kreativt, men også ganske desperat, forslag som ligger på den spanske regjeringens bord. Forslaget går ut på at man skal bruke det statseide lotteriselskapet Sociedad Estatal Loterias y Aquestas del Estado, eller Spanias Norsk Tipping, til å ta opp seks milliarder euro i nye lån, ifølge avisen.

Bakgrunnen for planen er at regjeringen tror spillselskapet vil få en bedre karakter av ratingselskapene som vurdere staters og selskapers kredittverdighet. Dermed vil lotteriselskapet, som har tre milliarder euro i årlige overskudd, kunne låne penger i det internasjonale kredittmarkedet til en lavere rente enn det den spanske stat må betale.Pengene lotteritselskapet tar opp i lån vil deretter kunne bli gitt i lån til den spanske staten, utbetalt til staten i form av aksjeutbytte eller en kombinasjon av utbytte og lån. Det vil på kort sikt bedre den finansielle situasjonen for den spanske staten, men samtidig vil fremtidig utbytteinntekter fra lotteriselskapet bli redusert.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.