Nyheter fra Spania


Reklame på strandsengen?
Politikerne i Benidorm har vedtatt å tillate reklame på strendene i kommunen for å skaffe mer penger i kassen. Men en betingelse er at sentralregjeringen i Madrid modifiserer kystloven “Ley de Costas”. Kommunen vil ikke sette opp store skilt men ønsker å tillate reklame på f.eks strandsenger, søppelbøtter og parasoller. PP-representantene stemte i mot forslaget fordi de mener ordningen kan åpne for misbruk.


EU-kritikk av Spania
EU-kommisjonen kritiserer i en rapport de store spanske energiselskapene for å være for trege i utviklingen av ren energi som skal erstatte atom- og kullkraftverk. Kommisjonen har studert energisituasjonen i Spania og mener landet sakker akterut i utbyggingen av fornybar energi. Tidligere lå Spania i første rekke. EU-kommisjonen mener også at strømprisene er for høye i Spania, og sier forbrukerene må betale investeringene i atom- og kullkraftverk flere ganger. Rapporten kritiserer subsidiene til kullindustrien som som de mener er uheldige for miljøet.


PSOE-forslag skaper debatt
Lederen for PSOE, det spanske sosialistpartiet, foreslår at den spanske kirken skal betale IBI kommunal eiendomsskatt for alle sine bygninger. I dag er de fritatt for denne. Forslaget har vakt kraftige diskusjoner rundt i landet, og forslaget blir drøftet rundt omkring i mange kommunestyrer. Aspe og Alcoy er de første til å ville kreve inn denne saktten, mens Benidorm sier de vil studere forslaget for å se om det er mulig. Ordfører Augustin Navarro sier at før forslaget kan virkeliggjøres, må kommunen først undersøke hvilke bygninger kirken eier i kommunen og hvor mye inntektet en slik IBI-skatt kan gi. I Alfaz del Pi har saken ikke vært et tema, sier ordfører Vicente Arqués.


Påsatt skogbrann
Det oppsto en skogbrann bare 100 meter fra barne- og ungdomsskolen San Rafael i La Nucia tirsdag 5. juni. Brannen ble raskt slukket, men det skyldes flaks fordi brannkorpset tilfeldigvis var på stedet da den oppsto. Brannvesenet sier det er 100 prosent sikkert at brannen er påsatt, fordi det var to arnesteder, og vinden var slik at de ikke kunne ha forbindelse med hverandre. I tillegg fant man tre skolesekker med brannskader i området. Det ene arnestedet ble slukket manuelt av brannfolkene, mens det andre var tilgjengelig for brannbilene.

Brannvesenet var der i forbindelse med en samøving mellom Benidorm og skogsbrannbrigaden i Valencia. Politiet etterforsker nå brannstiftelsen som kunne utviklet seg til en katastrofe så nær bebyggelsen i La Nucia. Takket være brannvesenets raske inngripen, var ikke nødvendig å evakuere noen av skolene.


Bankran i Elche
Tre menn er ettersøkt etter et bankran mot Cajamurcias filial på El Altet i Elche 4. juni. To bevæpnede ranere tok seg inn i banken ved 10-tiden og fikk med seg 3000 euro i kontanter fra kassen, mens de truet betjeningen med pistol. De flyktet i en ventende bil, der den tredje raneren satt klar med motoren i gang.


Drosjene blir der de er
De 25 drosjeeierne som basert I Alfaz del Pi og Finestrat har avvist et forslag om opprettelse av et integrert felles område. For innbyggerne i Alfaz og Finestrat er dette gode nyheter, fordi man regner med at mange av drosjene ville flyttet ned til Albir der det er tettere mellom turene, dvs en sentralisering av drosjene til områder med mest trafikk.

Ingen vil sitte å vente på kunder i f.eks Polop, dersom man i stedet kan flytte ned til kysten, sier lederne av taxiforeningene i Alfaz og Finestrat. Da ville ventetiden for å få drosje i innenlandskommunene bli betydelig lengre og kostnadene betydelig større. Drosjetakstene avhenger av når og hvor du kjører, men grunntaksten er 0,82 euro pr kilometer i nærområdet og 1,01 euro utenfor.


Klonet kreditkort
Politiet arrestert en organisert gjeng bestående av fire italienere i alderen 21- 30, som spesialiserte seg på kopiering av kreditkort. Gjengen opererte fra en leid leilighet i Denia. Under razzian i leiligheten fant politiet 162 plastkort med tom magnetstripe, en punsjemaskin, kreditkortskriver, en boks med spesielle blekkpatroner, falske ID-kort og førerkort, samt et sjekkhefte og annen dokumentasjon. Gjengen klonet kreditkort med opplysninger de innhentet fra kortlesere i butikker og minibanker.

Politiet begynte å spane på gjengen da de fikk rapporter om mistenkelige personer som frekventerte fritidsområder i byen. En av dem tiltrakk seg politiets oppmerksomhet, da han forsøkte å stikke av fra dem i en kontrollpost, og deretter raidet politiet leiligheten.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.