Nyheter fra Spania


Tekst: Bente Puig

Gaupebestanden triplet på 10 år
Gaupebestanden i Andalucía-regionen har triplet seg de siste ti årene fra 96 dyr i 2001 til 326 ved slutten av 2011. Dette uttalte direktøren av det europeiske dyrevernet Life Iberlince, Miguel Ángel Simón, under et møte med delstatspresidenten José Antonio Griñan.

Det er delstatsregjeringen som har delfinansiert prosjektet. Prosjektet har i alt kostet 34 millioner euro, hvorav EU har finansiert 61,5%. Pengene er blant annet brukt til å opprette et oppdrettssenter for gaupe i naturparken Doñana. Gaupearten i Doñana-området finnes ingen andre steder i Spania.

I tillegg til å øke denne gaupebestanden, går arbeidet også ut på å plassere dyrene i andre områder. I første omgang har de blitt plassert ut i Guadalmelatos (Córdoba) og Guarrizos (Jaén) med stor suksess. De vil også bli plassert ut ved flere steder i hele Spania når gaupens historiske distribusjon er klar. “Å opprette oppdrettsanlegget har vært helt avgjørende for å øke bestanden, uten dette ville de trolig ha dødd ut”, uttaler Simón.


Brølende naboer
Innbyggerne i Cox og Granja de Rocamora er bekymret for egen sikkerhet etter at de fikk fire fullvoksne tigre som naboer. Tigrene befinner seg på en Finca ved riksveien Carretera Nacional Orihuela-Albatera, under en kilometer fra sportsplassen i Granja.

Tigrene er inngjerdet på et stort skyggefullt område, så tigrene lider ingen nød. Innbyggerne derimot er bekymret for sikkerheten i byen. De finner det også forstyrrende da tigrene brøler til enhver tid, spesielt om morgenen.

Det bor ingen ved fincaen, kun en Schäfer som vakthund. Det er strenge regler i Spania for besittelse av store kattedyr, og Seprona (Guardia Civils naturbeskyttelsesorgan) skal alltid varsles i forkant. Guardia Civil hadde ikke i skrivende stund fått kontakt med eieren av fincaen. Innbyggerne i byen tror at tigrene kan stamme fra den nedlagte dyrehagen i Murada i Orihuela.


Europeisk redning av spansk bank
I den tyske avisen Der Spiegel kunne vi nylig lese at Spania nå ber om EU midler for å redde spansk økonomi. Kilder i Moncloa avkreftet i begynnelsen ryktene, og hevdet at Spania på egen hånd skulle komme helskinnet ut av krisesituasjonen.

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble skal under siste møte i Berlin ha presset spansk finansminister Luis de Guindos til å be om EUs hjelp, men de Guindos skal ha avslått forslaget. Den tyske avisen hevder at Spania trenger en redningspakke på 50 000 til 90 000 millioner euro for å sanere spanske banker.

Søndag 3. juni kunne vi lese i den spanske avisen El País at EU-politikerne i Brüssel ikke ser annen utvei for Spania enn å be om hjelp, og at EU har midlene som trengs for å redde spanske banker fra bankerott. Andre Sapir fra Bruegel instituttet uttaler til El País at en redningspakke er beste utvei, og at en slik redning vil være begynnelsen på et interkommunitært banksystem selv om det i dag ikke fi nnes tilstrekkelig struktur for dette. “Å bygge en slik struktur vil ta tid”.

9. juni ble det bekreftet fra den spanske regjeringen at de vil søke EU om lån på inntil 100 milliarder euro for å sanere spanske banker. Finansministeren understreker at dette ikke er en redningspakke for å redde landet, men et EU-lån for å redde spanske banker. De står fortsatt ved at Spania vil komme seg ut av krisen på egen hånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.