Nyheter fra Spania

Ny femmer
Presidenten i Den Europeiske Sentralbank Mario Draghi, meddelte nylig at de vil lage en ny 5€ seddel fra og med mai 2013. Etter dette vil de øvrige Euro-landene få sine respektive nye 5€ sedler. De nye sedlene skal ha tre sikkerhetsmerker, og motivet skal være et portrett av «Europa», figuren fra gresk mytologi som vår verdensdel er oppkalt etter. Sedlene vil ha de samme fargene som tidligere. Når de gamle sedlene går ut på dato er foreløpig ikke klart, men sentralbanken vil informere om dette i god tid før utløpsdato. Designet på den nye femmer´n vil bli offentliggjort 10. januar 2013.

Tekst: Bente Puig

Utvikler evighets LED-pære
Den gamle lyspæren med glødetråd er snart historie. Det er den nye LEDpæren som har tatt over. Nå har spanske forskere ved politeknisk universitet i Valencia utviklet en ny LED-pære som varer i 15 år (55 000 timer). I følge professor Humberto Michinel ved universitetet i Vigo er dette en modell som aldri går over toleransepunktet for varme, og dermed har lengre holdbarhet. Overoppheting er nemlig det som får en LED-pære til å gå.

Pæren er fortsatt en prototype, og målet er å selge den via selskapet Energesis. Som et prøveprosjekt blir pæren brukt i gatebelysningen i Aldaia (Valencia) for å kartlegge forbruket som skal være omlag 80% lavere enn med vanlige pærer. I Spania finnes 9 millioner punkter i gatebelysningen, og forbruket koster stat og kommune 1 milliard euro i året. Med den nye pæren, som tåler høy spenning, vil besparelsene være 80%, hevder utviklerne. Forskerne understreker at pærene passer i alle gamle lamper med tidligere glødetråd-pære, at den er rimelig, og de garanterer 15 års holdbarhet.


Messi slår mål-rekorden til Pelé
Lionel Messi plasserte to mål når Barcelona beseiret Mallorca med 4-2 på bortebane søndag 11. november. Det betyr at den nybakte pappaen har scoret 76 mål under 59 kamper bare dette året. Dermed har messi gått forbi fotballikonet Pelé, som scoret 75 mål i 1959, 66 for Santos og 9 for dt brasilianske landslaget. Men det er den tyske fotballspilleren Gerd Müller som har rekorden med 85 fulltreffere under 60 kamper i 1972.


SabadellCAM donerer 3 boliger til kirkens nødhjelp
SabadellCAM undertegnet nylig en avtale med Kirkens Nødhjelp «Cáritas Orihuela-Alicante» om donasjon av tre boliger fra bankens portefølje til bruk for familier i nød. Forruten regionsdirektør i SabadellCAM, Jaume Matas, og leder ved Cáritas, jaime Pérez, var også tilstede biskopen av Orihuela- Alicante, Jesús Murgui, som uttrykte stor glede over donasjonen.

– Denne generøse donasjonen vil bidra til å gjøre lidelsene mindre for mange mennesker. Derfor er dette et takknemlig tiltak, ikke bare donasjonen i seg selv, men tanken og alt hva dette betyr, uttalte biskopen. Donasjonen er innledningen til et samarbeide mellom de to instansene, som nå skal jobbe sammen i forbindelse med kampanjen «Personas sin hogar» (mennesker uten hjem). Kampanjen handler om å hjelpe familier med et midlertidig hjem. Det vil være opp til Cáritas å avgjøre hvilke familier som har størst behov for boligene, etter personlig oppfølging og hjelp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.