Nyheter fra Spania
Tekst: Bente Puig
Ford i Valencia mister sin Fiesta
Ford i Almussafes (Valencia) har siden 1976 produsert over fem millioner Ford Fiesta. Fredag 8. juni produserte de sin aller siste, da det amerikanske selskapet trekker produksjonen fra den spanske produsenten som nå kun produserer de to versjonene av CMax. I løpet av få måneder vil de også få produksjonen av Kuga og Transit Connect.
Dermed går spansk Ford over til å produsere en ny generasjon biler av de store typene. De vil starte produksjonen av Kuga ved utgangen av siste trimester i år, og Transit Connect i 2013. I mellomtiden må Ford i Valencia gjøre en midlertidig reduksjon av arbeidsstokken frem til oktober. Dette rammer 4959 av de totalt 6200 arbeiderne ved fabrikken.
Spanjoler søker jobb i Norge og Marokko
Mens mange kriserammede spanjoler søker til Latin Amerika, og andre reiser til Sveits, som de siste 40 årene har hatt mye immigrasjon av spanjoler, ser flere og flere spanjoler muligheter i Marokko og Norge. Begge land blir i dag regnet som de “forjettede land” i den spanske befolkningen.
Bergen har hatt en økning av spanske arbeidssøkere, og vi har lest om mange tragiske skjebner som havner på bar bakke på grunn av manglende språkkunnskaper og dermed vanskelig jobbmarked. Mange spanjoler har nok lest solskinnshistorien om den 26 år gamle Patricia Morales som var arbeidsledig i Spania, reiste til Bergen og gikk fra vaskejobb til fiskeforedling, og til sist endte opp som storleverandør av sushi til norske supermarkeder.
På andre siden av Gibraltarstredet ligger spanjolenes andre håp: Marokko. I januar i år var 3000 spanjoler registrert som residente i Marokko. Mange jobber i turistbransjen og jordbruk. En god lønn i Marokko ligger på 2000 dirham per måned, tilsvarende 180 euro. De fleste spanske arbeidstakere i Marokko har planer om å returnere til sitt hjemland når krisen er over.
Skilsmissehotell
Selskapet Divorce Hotel tilbyr helgeopphold for par som skal skilles. En helg koster 2500 euro og inkluderer skilsmisse express, advokat, psykolog, notarius og eiendomsmegler.
Paret ankommer hotellet fredag, får tildelt hvert sitt rom, og ved avreise søndag er skilsmissen et faktum. Hotellet ble åpnet i Holland 14. februar 2011, og er verdens første skilsmissehotell. Eierne har planer om å bygge flere skilsmissehoteller i flere europeiske land.
Fengsel for Urdangarin
Antikorrupsjon ber om 4 års fengsel for kongens svigersønn Hertug Iñaki Urdangarin. Dette selv om hertugen skulle erklære seg skyldig og returnere pengene han beskyldes for å ha stjålet. Denne informasjonen blir offentliggjort en måned etter at hertugen og hans tidligere partner i Noos Instituttet Diego Torres ville erklære seg skyldige for å unngå fengselsstraff. På denne måten ville de ha fått i underkant av to års fengsel, men i og med at de ikke tidligere er straffedømt ville de unngått fengsel. De ville også måtte betale tilbake 3,5 millioner euro.
Advokat Pedro Horrach mener det finnes bevis for at hertugen er skyldig i svindel, dokumentforfalskning og svindel av offentlige fond. Alle tre lovbrudd har en strafferamme på inntil seks års fengsel. Man mener at eneste måten hertugen kan unngå fengselsstraff på er å betale tilbake det han skal ha svindlet, samt komme med mere informasjon som kan bidra til oppklaring med hensyn til de andre anklagede i saken.
Bankene selger
Astronomiske underskudd i spanske banker og Bankia-krisen har ført til fusjoneringer mellom banker og de respektives salg av mindre vellykkede prosjekter. Bankene har ikke tatt sine forholdsregler i forhold til boligbransjen som er den mest kriserammede sektoren, og blir dermed sittende som landets største “eiendomsmegler” med rekorstort underskudd.
Banksektoren trenger totalt sett et innskudd på 90 000 millioner euro for å komme i balanse. Banco Popular har lagt ut for salg 51% av sin internettfilial “bancopopulare” for 2 milliarder euro. Her er franske Credit Mutuel en potensiell kjøper. Santander var tidligere ute med å selge unna, da de allerede i desember i fjor solgte Banco Santander Colombia med alle filialer i Colombia til den chilenske banken CorpBanca for 910 millioner euro, med 615 millioner euro i gevinst.
Santander solgte i april ubetalte kreditter for 400 millioner euro. Samtidig solgte de sitt inkasso-selskap Reintegra til det norske inkassobyrået Lindorff. BBVA tar farvel med et 20 års samarbeide med strømleverandøren Iberdrola når de nå selger sin del av Corporación IBV. De ser også på mulighetene for å selge hele eller deler av sin administrasjon av pensjonsfond i Chile, Colombia, Peru og Mexico. CaixaBank solgte i mai i år 9,4% av sin Banco BPI for 46,7 millioner euro til den portugisiske banken Santoro Finance.
CAM
CAM mistet over hundre tusen kunder i fjor. Fem dager etter at Banco Sabadell (Solbank) overtok CAM, har den nye ledelsen nå igangsatt planer for å få tilbake disse tapte kundene samt blidgjøre sure aksjonærer som ble rammet da Bankia ble børsnotert. Planene er å engasjere 1700 arbeidere som ved 64 filialer skal kontakte alle berørte. Dette skjer på kveldstid slik at det ikke går utover bankens drift i ordinær åpningstid