Nyheter fra Spania

Spanias befolkning minsker
I perioden januar 2011 til oktober 2012 har 927.890 personer emigrert fra Spania, viser offentlig statistikk.Den massive utvandringen kombinert med mindre innvandring har ført til at Spanias befolkning har minsket i kjølvannet av den økonomiske krisen, skriver avisen El Pais. 2011 var første gang på ti år at det emigrerte flere mennesker fra Spania enn det immigrerte. 2012 er det første året der befolkningen minsker i alle de spanske regionene, ifølge El Pais, som viser til tall fra landets statistiske byrå INE.Spania sliter for tiden med stor arbeidsledighet, og nesten hver fjerde spanjol står uten arbeid.Videre fortsetter Spania å kutte i utgiftene, og landet har så langt innført innstrammingstiltak verdt rundt 500 milliarder kroner. Omfattende lønnskutt i offentlig sektor og en økning av diverse forbrukeravgifter, er noen av grepene som er tatt av den spanske regjeringen.


Apotekene går tomme
Farmasøyter i Alicanteprovinsen er i ferd med å få tomme lagre, fordi regionsmyndighetene i Valencia ikke har betalt regningene sine. Helseminister Luis Rosado har ansvaret for dette, men sier at regionen ikke har likviditet for øyeblikket. Mer enn halvparten av provinsens 786 apotek, sier de er i ferd med å tømme lagrene, fordi de ikke har penger til nye forsyninger, som et direkte resultat av regionsmyndighetenes manglende betaling. Disse skylder nå 190 millioner euro til apotekene i Alicante, og mer enn 500 millioner euro til alle apotekene i hele Valenciaregionen.


Nå demonstrerer også politiet
Fredag 26. oktober gikk mer enn 3000 politifolk i demonstrasjonstog i Madrid i protest mot nedkutting i bevilgningene til politiet. Disse trenger tvertimot mer midler for å stagge alle de andre som demonstrerer. Den siste måneden er 35 demonstranter arrestert og 64 skadet i sammenstøt med politiet. Nå var det politiets tur til selv å demonstrere. De blåste i fløyter, fyrte av kinaputter og spilte høy musikk utenfor innenriksdepartementet. Budskapet til politikerne var at kutt medfører redusert sikkerhet. Demonstrasjonen var arrangert av tre fagforeninger i politiet. En fjerde fagforening (SUP) deltok ikke, fordi de har tillyst en stor demonstrasjon 17. november.


Tungrodd Spania
Et Spania i krise trenger ny økonomisk aktivitet. Regelverket gjør det ikke enkelt. Spania er ranket som nr 136 av 185 land over hvor lett det er å starte ny virksomhet. Dermed faller landet tre plasser i forhold til i fjor. Man har regnet at man i Spania må gjøre 10 separate administrative prosedyrer og bruke 28 dager i gjennomsnitt for å etablere business. Dette alene koster 4,7 prosent av en gjennomsnittlig årsinntekt.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.