Nyheter fra Spania


Spanske sosialister sliter
Lederen for det spanske sosialistpartiet PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, innrømmer at dette er en veldig vanskelig tid for partiet. Uttalelsene kommer etter partiets elendige resultat under regionsvalgene i Galicia og Baskerland, der Mariano Rajoy tok resultatet som en tillitserklæring for den sittende PP-regjeringen. Alfredo Pérez-Rubalcaba sier imidlertid at han gjerne vil fullføre perioden fram til 2016, da det er nytt regjeringsvalg i Spania. Han sier han ikke har hatt en tanke om å trekke seg, men sier han vil gå, dersom partiet ønsker en annen leder. Analytikere mener det dårlige resultatet for PSOE skyldes at velgerne ikke ser på partiet som noe alternativ, fordi de selv styrte mens landet gikk inn i den verste krisen på 50 år.


FN krever høyere lavalder
Den seksuelle lavalderen i Spania er bare 13 år, en av de laveste i hele verden. Nå ber FN om at Spania hever aldersgrensen til 15 år. Flere organisasjoner i Spania ber om det samme, og at regjeringen utformer en ny lov om dette så snart som mulig. En av grunnene til at dette kommer opp nå, skyldes oppmerksomheten et forhold mellom en 41 år gammel mann og en 13 år gammel jente i Albacete, der det endte med at han skjøt og drepte henne. Også en tredjeperson ble drept i tragedien. Da Mariano Rajoy kom til makten for et år siden, sendte “Redd Barna” ham en liste med 10 prioriterte saker angående barn. Krav om heving av den seksuelle lavalderen var et av dem.


Vil knuse kinesermafiaen
Over 100 mennesker, hovedsaklig kinesere og spanjoler, er arrestert under en storstilt politioperasjon mot den såkalte «kinesiske mafia». Blant de arresterte finnes representanter for den lokale administrasjoner og politifolk, anklaget for pengeutpressing, korrupsjon, ulovlig handel, forfalskning av dokumenter, hvitvasking av svarte penger, menneske- og narkotikahandel. Den kinesiske diasporaen i Spania har økt betydelig de siste ti år. I dag har den tusenvis av butikker samt restauranter, serviceinstitusjoner og nattklubber over hele landet. Under aksjonen “Emperor” gikk politiet samtidig til verks på mer enn 120 steder. De fleste arrestasjonene fant sted i Madrid, Barcelona, Costa del Sol og Valencia.

Den kinesiske mafiaen er regnet blant de fire store organiserte i Spania, sammen med den russiske, colombianske og italienske. Den italienske mafiaen er særlig sterk på Costa del Sol, der de kontrollerer store deler av forretningslivet. Den russiske er kjent for hvitvasking av illegale penger, som de i neste omgang investerer i fast eiendom. Den kinesiske mafiaen er mistenkt for å ha hvitvasket mellom 160 og 300 millioner euro hvert år. Hovedmannen Gao Ping har vært høyt på strå, og har blant annet hatt møte med kong Juan Carlos. “Empereor” er den største politiaksjonen av denne type i Spania noensinne. Politiet har etterforsket saken i tre år før de slo til i oktober.


Ny avtale om asylsøkere
Torsdag godkjente EU-rådet en politisk avtale om det europeiske direktivet som fastsetter regler for å motta asylsøkere i EU unntatt Danmark, Irland og Storbritannia.I Brussel merker man at det nye direktivet er rettet til økt omsorg for mest sårbare kategorier av asylsøkere – mindreårige, ofre av vold og torturer eller andre former av grusomhet. De vil få adgang til lege-og psykologisk hjelp.Direktivet forutsetter også redusering av fristen for asylsøkeres adgang til arbeidsmarked, gratis juridisk hjelp og bestemmer materielle aspekter av mottakelse.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.