Nyheter fra Spania

Dette mener spanjolene
En måling fra CIS, Senter for sosiale undersøkelser, viser at 89 prosent av spanjolene mener den økonomiske situasjonen i Spania er “ille” eller “veldig ille”. Nesten halvparten tror økonomien blir enda verre før det blir bedre. 73,2 prosent mener den politiske situasjonen i landet er ille. Arbeidsløsheten bekymrer flest, hele 79,3 prosent, 48,4 prosent er bekymret for økonomien og 26,8 prosent mener nivået til politikerne er mye å bekymre seg for. Aldri før er det målt en så stor skepsis til polikerne. Undersøkelsen viser også at støtte for en sentral stat uten regioner er økende. Målingen ble utført mellom 3 og 11 september.


Full fart med likbilen
En fastmontert radarstasjon målte en begravelsesbil til hele 187 kilometer/ timen på Autovia de la Plata (A66) i Mozárbez, Salamanca. Det er ikke kjent hvorvidt sjåføren hadde last ombord. Denne type biler går vanligvis i en svært moderat fart, men denne var tydeligvis ikke daukjørt. Fartsgrensen på stedet er 120km/t. Det betyr at sjåføren risikerer en fengselsstraff på mellom 3 og 6 måneder.


Mindre fra EU
Til tross for de enorme skogbrannene over Spania i sommer, noe som førte til 11 dødsfall, mister Spania sine bistandsmidler fra EUs landbruksfond pga budsjett i Brussel. Miljødepartementet får hele 448 millioner euro mindre fra fondet neste år, slik at totalt foor 2013, vil Spania motta 902 millioner euro fra fondet, mot 1,4 milliarder euro året før. Landbruksministeren må kutte budsjettene for å delfinansiere prosjekter, men håper på en bedring senere i år. Offisielt har Spania to år på seg for å bruke mottatte EU-midler. De må imidlertid bruker etter EUs retningslinjer.


Penger under bordet
Sangstjernen Julio Iglesias har innrømmet i retten at han 29 mai 1997 mottok fra Eduardo Zaplana, daværende PP President i Valencia, 990 millioner pesetas, tilsvarende i underkant av seks millioner euro som svart betaling. Dette etter å ha signert to kontrakter i desember 1977 med Valencia Eksport Institutt, (IVEX) verdt 375 millioner pesetas, som ga dem rett til å bruke bilder av sangeren i sin markedsføring. Zaplana nektet i retten for noen svart betaling til Julio Iglesias. Iglesias sa han var hyret av Valencia i den hensikt å fremme byen, det var den første kontrakten. Den andre kontrakten gjaldt konserter.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.