Nyheter fra Spania


Kystloven reformeres
Rajoyregjeringen har vedtatt å forandre den kontroversielle kystloven “Ley de Costas”. Dermed vil tusenvis av boliger unngå riving. Miljødepartementet sier i en uttalelse at denne reformen vil fjerne den tvetydighet som har ridd denne loven i flere tiår. Kystloven kom i 1988, og inneholdt en bestemmelse om at alle hus innenfor 100-metersbeltet skulle fjernes innen 30 år fra den dagen loven ble vedtatt. Derfor var 2018 en dag mange berørte boligeiere fryktet. Nå kan de puste lettet ut, fordi konsesjonstiden er utvidet til 75 år. Det er fortsatt ikke lov til å bygge innenfor 100-metersbeltet, og hus i en alder av 75 år er vel i de fleste tilfeller modent for riving uansett.

Tidligere sa loven at dersom eieren av et slikt hus ikke kunne bruke det mer, ville det bli revet. Det kunne ikke arves eller selges. Den nye reformen tillater dette. Imidlertid skal hus som selges ha en klausul på skjøtet, som forteller kjøperen at han nå får et hus som rammes av kystloven. Den nye loven går over alle kommunale vedtak. Det vil si at der kommunen har gitt dispensasjon for bygging innenfor 100-metersbeltet, vil denne ikke være gyldig. Endringen i loven gjelder bare hus som ble lovlig bygget før 1988. Statsråden for landbruk, og miljø, Miguel Arias Cañetesa at “alt som er ulovlig bygget på kysten vil bli revet”.


Protesthovedstaden
Søndag 7. oktober gikk folk igjen på gatene, denne gangen i 57 forskjellige byer over hele landet, i protest mot regjeringens økonomiske politikk. Organisasjonen som sto bak protestene påstår at 60.000 deltok i Madrid, mens politiet opplyser at bare 5000 var med. Her er det tydelig nok noen som trenger en synssjekk. Uansett klarte demonstrantene å blokkere 50 gater i hovedstaden. I tillegg til dette, var det flere andre demonstrasjoner i byen denne helgen. I Barcelona var oppslutningen betydelig mindre, med ca 150 demonstranter. Madrid er nå den byen i Europa, sammen med Berlin, der det blir avholdt flest demonstrasjoner. I følge myndighetene er det avholdt 1750 forhåndsgodkjente demonstrasjoner hittil i år, men tar man med de uautoriserte, kommer tallet opp i 2732.


Uværet kostet 120 millioner euro
Fredag 28. september åpnet alle sluser seg over den spanske Middelhavskysten, og et heftig, men kortvarig regnvær sørget for enorme oversvømmelser og påfølgende skader. Minst 12 personer døde i vannmassene. Forsikringsbransjen melder sålangt om skademeldinger på rundt 120 millioner euro. I Valenciaregionen er beløpet 62,7 millioner, Murcia 15 millioner, og Andalucia 42 millioner euro. Dette uværet kom sørfra og ble ikke skapt som den tradisjonelle “la gota fria”.


Planlegger ny generalstreik
En rekke fagforeninger samarbeider nå for å finne ut om de har styrke nok til å gjennomføre en generalstreik. En streik uten tilstrekkelig oppslutning er verre enn ikke å arrangere en streik, fordi det kan bli oppfattet som mistillit til fagforeningene. Dersom man bestemmer seg for streik, vil den trolig bli avholdt 14. november. Fagforeningene krever at det avholdes folkeavstemming omkring de økonomiske reformene regjeringen har vedtatt. Samtidig har mer enn 50.000 demonstrert i Andalucia mot kutt i regionen. Presidenten i Extremadura, José Antonio Monago, sier regionene trenger en hjelpende hånd for å få kontroll på gjeldssituasjonen. Dette til tross, viser tallene at regioner, provinser og kommuner økte antall ansatte. Offentlig sektor vokste med 2476 arbeidsplasser i 2011, alle under kontroll av de regionale myndigheter. Til tross for nedskjæringer i statsbudsjettet, så ayuntamientos og regionale myndigheter 9598 nye ansatte.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.