Nyheter fra Spania


Tekst: Bente Puig

Utlendingene kjøper bolig i Valencia
Valencia-regionen satte rekord i bolig¬salg til utlendinger i årets andre trimes¬ter. Hele 3 114 boliger fikk utenlandske eiere, de aller fleste i Alicante (2 645). Utlendinger residente i Spania utførte 9 502 boligkjøp i samme periode, noe som tilsvarer en økning på 12% mot samme periode i fjor. Dette er det høyeste tal¬let siden 2008, da tallet var 11 130 i samme periode. Til tross for økning de siste fire trimestrene, er antallet langt fra de 30 000 som ble registrert i samme periode i 2006.

Noe av grunnen til dette er at det nå er færre residente utlend¬inger i Spania. Antallet stabiliserte seg på 5,7 millioner i 2011. Årsaken til den stadige økningen de siste månedene, er den kraftige prisnedgangen i det spanske boligmarkedet. Kvadratmeterprisen er nå på 2004-nivå med 1 606,40 euro per kvadrat. I årets tre første måneder brukte utenlandske borgere 1,16 milliarder euro på boligkjøp i Spania. Spanjolene på sin side brukte 95 millioner på boligkjøp i utlandet, en nedgang på 50%.


Også middelklassen begynner å få problemer med å betjene sine lån
Stadig flere klarer ikke å betjene boliglån i Spania. Hver eneste dag mister 200 familier sine boliger. I årets andre trimester mistet 18 424 familier boligene sine, en økning på 18,5%. Nå begynner tendense også å melde seg i middelklassen og tidligere pengesterke familier. I følge tall fra organisasjonen Aso¬ciación de Afectados por Embargos y Subastas (Afes), har antallet bed¬riftseiere og rike familier som kastes på gaten økt med 200% bare de siste seks månedene.

Mange av bedrift¬seierne har lånt på huset for å finan¬siere bedriften, og med dagens kris¬esituasjon ryker både hus og bedrift. De som også rammes hardt er de som har kausjonert for sine barn. Arbeidsledigheten rammer først og fremst de unge, som ikke klarer å betjene sine boliglån. Foreldre som har kausjonert sitter dermed med un¬genes gjeld, og risikerer å miste gård og grunn.


Historisk lav styringsrente
Styringsrenten Euribor, den mest brukte styringsrenten på lån gener¬elt, har nådd et historisk lavt nivå. Den satte tilsvarende rekord i agust med 0,877%. Men i september gikk den helt ned til 0,755%. Dette er det laveste nivët siden renten ble tatt i bruk. Med nedgangen i september, vil et vanlig boliglån på 150 000 euro, få en reduksjon i avdragene på 92 euro per måned, eller 1100 euro per år. I september i fjor var styringsrenten på 2,067%. 6. september bestemte den europeiske sentralbanken å ikek just¬ere renten i Euro-sonen, og beholdt den historisk lave renten på 0,75%. Det forventes at den europeiske sen¬tralbanekn vil redusere renten ytter¬ligere de neste dagene.

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler