Nyheter fra Spania


Stor skogbrann i Valencia
Rundt 2000 mennesker ble tvunget til å evakuere sine hjem etter at en voldsom skogbrann herjet i kommunene Chulilla og Gestalger i Valenciaprovinsen 23. september. Alle innbyggerne, rundt 800 i hvert kommunesenter ble evakuert i tillegg til flere hundre i diverse urbanisasjoner. En rekke ambulanser ble sendt til stedet og mer enn 80 pensjonister ble evakuert fra et SPA-senter.
Brannårsaken var tidlig i fasen ukjent. Røyken stengte fire forskjellige fylkesveier. Hele 27 fly og helikoptere deltok i slukkingen i tillegg til seks brigader fra brannvesenet. Natt til tirsdag maktet brannmannskapene å få kontroll over brannen, som svidde av 5500 hektar mark.


Iberia i rettssak
En domstol i Madrid har bestemt at flyselskaper ikke kan kansellere en returbillett fordi vedkommende ikke reiste med turbilletten. Domstolen gjorde det klart i sin kjennelse at 3 klausuler i kjøpskontraktene som Iberia bruker, er “fornærmende”. Saken kom opp fordi forbrukerorganisasjonen OCU stevnet selskapet på vegne av en passasjer som måtte reise med et annet selskap for å komme seg hjem igjen.. Dommeren sier det er feil at selskapet fraskriver seg alt ansvar for returen fordi passasjeren ikke benyttet seg av den første delen av reisen. Den påpeker også at selskap som er skyld i forsinkelser som gjør at passasjerer in transit mister neste fly, må ta ansvar. Denne saken er i rekken av saker som OAU har stevnet flyselskaper for retten. Ryanair er ikke overraskende et av dem.


Katalonia vil ut
Parlamentet i regionen Katalonia sier de vil støtte et “veikart” for å utrede deres rettigheter til å bestemme uavhengighet for Katalonia. Partiet CiU forhandler med med ERC, ICV og Solidaritet om en resolusjon om løsrivelse fra Spania. Forslaget vil trolig bli vedtatt men vil ikke ha bindende virkning. Den siste uken i september blir viktig for Katalonias framtid. Da vil parlamentet der debattere blant annet regionspresident Artur Mas sine forslag for uavhengighet. Det vil også trolig bli avgjort hvilken dato neste regionsvalg skal avholdes.


Kamp om skolebusser
Utdanningsdepartementet i Valencia-regionen har besluttet å kutte ned på tilbudet om skolebuss til mange av elevene, for å spare penger. I denne omgang er det snakk om tre bussruter som forsvinner fra skolen El Raco i Albir. Foreldrene protesterer mot kuttene, og blir oppfordret av ordføreren i Alfaz del Pi, Vicente Arques, til å samle inn underskrifter i protest mot vedtaket.
Slik infrastrukturen er lagt opp innen skolesektoren i Alfaz kommune, betyr det at mange foreldre må kjøre ungene til skolen selv. Det betyr trøbbel og forsinkelser for de som skal på jobb.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.