Nyheter fra Spania


Siste frist 17. september
Den kommunale språkskolen i Benidorm er nå åpen for innmelding for kursene i sesongen 2012/2013, med siste frist for innmelding mandag 17 .september. Språkene som tilbys er foruten spansk for utlendinger, engelsk og fransk, på nivåene nybegynner og videregående.


Tvilsom gullhandel
Etterhvert som den økonomiske krisen stadig rammer flere mennesker, blir også mange av dem tvunget til å selge sitt gull og sølv for å få endene til å møtes. Dette har ført til en vldsom oppblomstring av forretninger som har spesialisert seg på å kjøpe edle metaller. Dessverre viser det seg at det også er mange useriøse i denne bransjen, og at muligheten for å bli lurt er stor. En undersøkelse utført av Guardia Civil viser at 86 prosent av de undersøkte forretningene ikke drev etter forskriftene. Nå kan de vente seg ytterligere oppfølging fra politiet.


Legger ned atomkraftverket i Burgos
Hverken Iberdrola eller Endesa var interessert i å drive kraftverket videre, og dermed måtte regjeringen vedta å stenge ned, selv om den i utgangspunktet ønsket å holde det i drift fram til 2019. Garona atomkraftverk på Santa María de Garona, Burgos ble åpnet i 1970 og nærmer seg slutten på sin levetid. Den sosialistiske regjeringen Zapatero tok til orde for å stenge ned anlegget neste år, men Rajoyregjeringen ville holde liv i det ytterligere 6 år. Visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría var misfornøyd med kraftselskapenes uvilje, og sa de måtte komme med en forklaring, ikke minst til sine aksjonærer. Lokalbefolkningen er bekymret for hvilken effekt nedleggelsen vil ha fpr sysselsettingen. Folk i området er delt mellom de som tror den lokale økonomien vil bli kvalt, mens de andre sier at kjernekraft ikke tilhører fremtiden.


Gibraltarkonflikten fortsetter
Sist måned sendte Madrid en formell klage til London etter at Gibraltar opprettholdt et forbud mot fiske med garn utenfor britisk territorium av miljøhensyn.
Spania hevder dette overtrer avtalen med Gibraltar fra 3. august som lar de spanske båtene fortsette fisket der, og hevdet samtidig sine krav til suverenitet over vannet.
“Responsen fra den spanske regjeringen er at våre fiskere vil fortsette å fiske der, og de vil være beskyttet av Guardia Civil, fordi vi snakker om vårt territorium,” heter det i klagen.
“Vi ønsker å ha de beste relasjoner med folk i Gibraltar, men vi vil ikke godta å bli hånet,” heter det. I en avtale fra 1999, tillot Gibraltar at spanske fiskere kastet sine garn i de omstridte farvannene rundt territoriet så lenge de oppholdt seg minst 225 meter fra kysten. Men siden mars har Gibraltars nye regjering tatt en hardere linje mot fiske i området, som siterer en miljørett fra 1991 som forbyr fiske med garn i området. Spania avsto Gibraltar til Storbritannia i 1713 under traktaten av Utrecht, men har lenge argumentert for at det skal bli returnert til spansk suverenitet. De to landene er særlig uenige om suverenitet over de kystnære farvann.


Fokus på Ryanair
El Mundo skriver at Ryanair har hatt 50 episoder pr uke siden januar 2012, og bare de siste 6 mnd er det registrert over 1200 problemer med selskapet. Tre nødlandinger i Valencia og en i Madrid den siste tiden har fått myndighetene til å reagere.
Nå vil spanske luftfartsmyndigheter ha møte med sine irske kollegaer, og sier i forkant at vi har ingenting imot lavkostselskaper, men alt imot lavsikkerhetsselskaper.Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.