Nyheter fra Spania


Nye flyruter
Norwegian åpner rute til Fuerteventura fra Oslo fra 30. oktober. Ryanair skal fly til kanariske Tenerife fra Rygge. Fra Stavanger, Bergen og Tromsø setter i tillegg SAS opp nye ruter til Malaga på spanskekysten – noe mange nordmenn med sommerhus i Sør-Spania helt sikkert vil sette pris på. Alle de tre Malaga-rutene startes opp fra 3. november.


Regn til besvær
10. august 2010 ble La Vila oversvømmet etter et forferdelig regnvær. Kloakkblandet vann fløt i gatene og til og med enkelte serveringssteder langs strandpromenaden opplevde å få kloakkvann opp gjennom slukene. Etter griseriet for to år siden, lovet kommunen at det nå skulle løses en gang for alle. Arbeidet skulle være ferdig før jul 2010. To år senere ble igjen byen rammet av kraftig regnskyll og nøyaktig det samme skjedde igjen. Flom i gatene godt iblandet kloakk. Fem millioner euro har kommunen brukt på å utbedre systemet, men det synes å ha vært til liten nytte.

I følge teknikere i kommunen, bør vannet samles oppe ved riksvei N-332, og føres ut i havet, slik at overvannsystemet i de lavereliggende områdene ikke bryter sammen. Talsmannen for sosialistpartiet i byen, Jaime Ramis, beskylder PP for å ha valgt den raskeste løsningen, men som tilsynelatende har hatt liten nytteverdi.


Risikerer 3 år for selvtekt
Politiet i Aspen, Alicante har arrestert en 72 år gammel mann med en malingsprayflaske i hånden. Arrestanten, José Gallego, forklarte til politiet at han ikke var en vandal som laget graffiti, men at han dekket over plaketter til ære for Franco som fortsatt er igjen i byen .José sa til El País at “politiet sa jeg gjorde noe ulovlig, men jeg fortalte dem at det var lovlig fordi det var en del av den historiske Ley de Memoria som sier at alle Francosymboler skal fjernes .Josés første handling var i kirken der noen plaketter gjenstår. -Jeg gjorde det fordi jeg var lei av å vente. I juli 2009 spurte jeg ex-ordfører, Nieves Martínez fra PP, om å fjerne symbolene, men fikk til svar at hun ikke visste om noen i byen.

Arrestasjonen har gjort José til en attraksjonen i byen. I gaten folk roper ‘Olé tus cojones ». Han er ikke vant til det fordi han til nå har levd et heller diskret liv. Nå er han tiltalt for en forbrytelse mot den historiske og kulturelle arv. Hvis han blir funnet skyldig, risikerer han 36 måneder i fengsel.


Krasjet med gribb
En Airbus fra Iberia fikk problemer etter en voldsom kollisjon med en stor gribb i 2000 meter høyde på vei opp fra Barajasflyplassen i Madrid 13. mai., men saken ble først kjent i september. Flyet var på vei fra Madrid til Puerto Rico med 151 passasjerer ombord da det smalt, og flyet fikk nesepartiet kraftig skadet. Flyet måtte snu og nødlande der det kom fra. Fuglen ble på sin side nærmest tilintetgjort.


Ledigheten i Marina Baja
For første gang siden 2008 økte arbeidsledigheten i Benidorm i august. Dette er den viktigste feriemåneden og fører “alltid” til større sysselsetting enn måneden før. Men ikke i år, da ytterligere 63 personer ble arbeidsledige. Grunnen er i hovedsak at mange hotell og restauranter kutter ned på personalet, som må jobbe mer. Antall ledige i Benidorm er nå registrert til 5915 personer, og i Marina Baja (fra La Vila til Altea) 15808 personer. Den kommunen som har klart å få flest personer i arbeid er La Vila Joyosa, der ledigheten sank med 107 personer i august. Totalt sett for Marina Baja, falt ledigheten med 8 personer.Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.