Nyheter fra Spania


Tekst; Bente Puig

Lamper av kaffegrut
I gjennomsnitt drikker den jevne spanjol 600 kopper kaffe per år, og forbruker 3,9 kilo kaffe per hode som tilsammen blir 150 000 tonn kaffe. Noen bruker gruten som gjødning til plantene, men det aller meste havner på fyllingen. Designeren fra Alicante, Raúl Lauri (31 år), så muligheten for å bruke dette produktet og eksperimenterte med å lage ting av kaffegrut. Etter to år har den oppfinnsomme designeren lansert en lserie med kopper og lamper laget av kaffegrut. Serien heter Decafé og lukter av kaffe. For denne serien har han vunnet førstepremien Salón Satélite, av 750 deltakere, ved møbelmessen i Milano.


Bok med tilbehør
Krisetider setter fantasien i sving hos mange utsalg for å øke omsetningen. I Madrid finner vi bokhandlere som tilbyr “bøker med tilbehør”. Tilbehøret varierer fra presentasjoner og foredrag til internettilgang og en kaffekopp mens du handler. Noen har “tatt den helt ut” og inngått avtaler med bodegaer for å produsere vin relatert til bøker. Andre bokhandlere samarbeider med restauranter i nabolaget som tilbyr menyer laget spesielt til enkelte bøker og noveller.


Cindy Crawford med egen kolleksjon
De er ikke bare Monica og Pe (Monica og Penelope Cruz) som designer egne kleskolleksjoner. Nå gjør også supermodellen Cindy Crawford det samme, og lanserer i september den nye kolleksjonen hun har laget for butikkjeden C&A. “Mitt mål med kolleksjonen er å lage behagelige klær som kan brukes til hverdags”, sier Crawford. Kolleksjonen går under navnet “Cindy Crawford Collection @ C&A”, og vil finnes i alle 1500 C&A butikker over hele Spania fra 3. september. Kolleksjonen består av bukser, skjorter, jakker, gensere og frakker, noen også i skinn.


Først meg, så deg
Før hadde bankene penger og muligheten til å låne oss penger til boligkjøp. Med dagens krisesituasjon har bankene fortsatt penger, men også boliger, altfor mange boliger! Dermed får man en situasjon hvor bankene prioriterer boliglån til salg av egne boliger, fremfor privatsalg. Forbrukerorganiasasjonen Adicae, Usuarios de cajas bancos y seguros, anklager bankene for “først meg, så deg”-politikk. Organiasasjonen mener bankene finansierer salg av egne boliger med langt gunstigere lånevilkår, enn om du som ordinær boligkjøper via eiendomsmegler ber om boliglån. Misbruk av en priviligert posisjon, mener Adicae som forventer at denne situasjonen endres ved stiftelse av “banco malo”, en felles bank for håndtering av den enorme boligmassen bankene er i besittelse av. Organisasjonen presenterte nylig en rapport som viser at prisene på bankenes boliger er høyere enn på det private markedet. De mener at boligkjøperen kunne spart 61,81% på boligkjøp dersom bankene ga bedre lånevilkår for private kjøp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.