Nyheter fra Spania

Tog ute av kontroll
To mennesker ble drept og to andre skadet i Madrid, da et metrotog krasjet i barrieren som markerer slutten på linjen. Ulykken skjedde da et testtog kom ut av kontroll på et område togene står parkert om natten i Lorancadistriktet, som ligger sør for sentrum i hovedstaden.

I tillegg til en mann og en kvinne som omkom, ble en annen kvinne og en 4 år gammel gutt skadet og sendt til sykehus. Det var ingen flere personer ombord i toget. Mannen som ble drept var avdelingsleder i selskapet, og kvinnen var en ung sveitsisk airpair. De to overlevende var mannens hustru og sønn. Myndighetene sier det er uklart hvorfor personene var i toget, men man antar mannen ville vise det fram til sin familie.

Legeprotest
Hundrevis av spanske leger protesterer mot regjeringens forbud mot legebehandling av illegal immigranter. I et opprop sier de at de ikke vil bry seg om forbudet, som tar til å gjelde fra 1. september. Det nye regelverket sier at mennesker uten lovlig opphold i Spania skal nektes medisinsk behandling på offentlige sykehus og helsestasjoner. Untatt er personer under 18 år, gravide og tilfeller der vedkommende har vært utasatt for en ulykke eller trenger øyeblikkelig hjelp.

Motstanden mot den nye loven økte i styrke da regjeringen åpnet for at ulovlige immigranter som betalte en årlig avgift, likevel skulle få tilgang til legehjelp. El Pais skriver at denne avgiften vil utgjøre drøyt 700 euro pr år for de under 65 år, og muligens hele 1865 euro pr år for de som er eldre. Det betyr i praksis at de mest vanskeligstilte ikke får tilgang til det offentlige helsesystemet.

En talsmann for legene sier at de i prinsippet ikke er motstandere av at folk utenfor trygdekassen må betale et årlig beløp, men at beløpene som har kommet fram i pressen, er alt for høye. 870 leger har skrevet under på oppropet, der det heter at lojaliteten til pasientene ikke tillater legene å ignorere sin profesjonelle og etiske plikt til å hjelpe dem. Den nye loven kommer som et sparetiltak, der regjeringen har som mål å få det offentlige underskuddet i statsregnskapet ned til under 3 prosent av BNP i 2014. Regjeringen argumenterer med at ”helseturismen” fra resten av Europa og illegale immigranters medisinske behandlinger koster Spania rundt 1 miilliard euro i året. Talsmannen for PP, Rafael Hernando sier at Spania ikke lenger skal være noe paradis for illegal immigrasjon.

Sensur?
I en artikkel i britiske ”The Guardian” hevdes det at den nye spanske regjeringen prøver å sensurere kritikk mot dem selv. Som eksempler nevnes det at kritiskere som Ana Pastor i spansk frokost-TV har fått sparken etter skarp kritikk av regjeringens politikk. Andre som har måtte gå er eksempelvis radioprateren Juan Ramón Lucas, som hadde sitt eget morgenshow.

Tatt av luften er også Xabier Fortes og hans ”La noche en 24 horas”. Det er også rensket opp i ledelsen i statskanalen. Nyhetssjefen, Fran Llorente, er en av dem som nå er uten jobb. ”The Guardian” hevder dette er uttrykk for regjeringens ønske om å sensurere pressen og kvele kritikken mot dem selv. Nyhetene er fulle av negative vinklinger for Spania, men for Rajoy er ”no news, good news”, hevder avisen, som skriver at Mariano Rajoy tror at han og regjeringens upopularitet skyldes usympatiske journalister som kun snakker om kutt og arbeidsledighet….Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.