Nyheter fra Spania

Slutt for Valencias Formula 1
Det blir ikke flere Formula 1 løp i Valencia, ihvertfall ikke med det første. Det er den økonomiske krisen i Spania, og ikke minst i Valencia, som er årsaken. Det har vært ført forhandlinger om at Barcelona og Valencia kunne alternere arrangementet, men sjefen for Formula 1-showet, Bernie Ecclestone, sier det nå er slutt for Valencia i denne omgang, og at New Jersey i USA overtar stevnet i 2013. Skulle samtalene med Barcelona bli vellykket, er det imidlertid mulig at Valencia får et stevne i 2014.

Katalonia har som kjent også store økonomiske problemer, og det er ikke få som mener at å bruke offentlige midler på et racerløp når befolkningen lider, er heller forkastelig. Løpene i Valencia var en ide som tidligere regionspresident Francisco Camps kom med i sin glansperiode. Nå sliter regionen med gjeld som ble opparbeidet fra disse stevnene. Valencia måtte årlig betale 20,7 millioner euro for stevnet, og myndighetene i Valencia vil neppe sørge over å slippe denne utgiften.


Avdekker svindel med helsekort
Det offentliges utgifter til medisiner er redusert med mellom 15 og 20 prosent etter at strengere regler for å få helsekort ble innført tidligere i år. Det er avdekket utstrakt svindel, særlig i Andalucia, opplyser det spanske helsedepartementet. I gjennomgangen av ordningen, er det avdekket rundt 150.000 helsekort tilhørende avdøde personer som er brukt til å kjøpe subsidierte medisiner.

I tillegg er det oppdaget bruk av rundt 800.000 helsekort tilhørende personer som ikke lenger er registrert i Social Securidad. Helseminister Pilar Farjas legger disse tallene på bordet allerede etter en måned med det nye systemet, og hun sier myndighetene venter at disse tallene vil øke ytterligere ettersom den elektroniske registreringen går videre. Myndighetene har også regnet ut at rundt 10 prosent av de subsidierte medisinene aldri blir brukt, noe som betyr en unødvendig utgift for Staten på hele 1,1 milliard euro i året.


TV-kamper i fare
TV-overføringene fra spanske La Liga, er i fare etter at forhandlingene om senderettigheter har brutt sammen, bare tre uker før den første serierunden. Sammenbruddet skyldes mange klubbers kritikk av Mediapro, som har hatt halvparten av senderettighetene ved siden av betalingskanalen Canal +.

Klubber som La Real, el Athletic, el Espanyol og Zargagoza har alle klaget på at de ikke har fått noe betalt fra Mediapro. TV-rettighetene er klubbenes viktigste inntektskilde, og dersom det ikke blir noen avtale, kan det i verste fall føre til at hele La Liga kommer i fare. De mellomstore og små klubbene liker ikke at Real Madrid og Barcelona stikker av med det meste av potten. De to klubbene får mer enn 10 ganger mer penger enn de mindre klubbene.


Kystloven reformeres
Den spanske regjeringen har besluttet å reformere kystloven “Ley de Costa”. Det betyr en klar liberalisering av loven, som ble forsøkt strengt håndhevet av den sosialistiske regjeringen. I praksis betyr at at en boligeier som har sitt hus innenfor grensen på 100 meter får forlenget sin brukstid til 75 år, samtidig som det åpnes for muligheten for å selge eiendommen videre til andre. Tidligere har det vært forbudt å selge slike eiendommer, fordi Staten automatisk skulle overta eiendommen vanligvis etter 30 år, selv om denne var bygd før kystloven kom. I noen tilfeller kunne det gis unntak for opptil 60 år.

På en pressekonferanse sa visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría at reformene hadde to hensikter. For det første å ivareta beskyttelsen av kystlinjen, men også gi boligeierne juridisk beskyttelse. Dette løser blant annet mange s t r a n d b a r e r s problem, der disse ble tvangsstengt av myndighetene allerede etter 4 år. Mer enn 200 organisasjoner og grupper har protestert mot reformene som de mener er en trussel mot miljøet. Protestene kommer blant annet fra Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, GOB, SEO Birdlife og World Wildlife Fund.


Garzón skal hjelpe Assange
Den tidligere, men nå ekskluderte dommeren Baltasar Garzón, skal være grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assanges forsvarer. Assange flyktet inn i ambassaden til Ecuador, da det ble kjent at britisk høyesterett ikke ville forby at Assange ble utlevert til Sverige, der han er anklaget for angivelig å ha voldtatt to kvinner. Meldingen om dette kom etter at den spanske dommeren besøkte Assange inne i ambassaden i London, og ble senere bekreftet av Wikileaks talskvinne, Kristinn Hrafnsson. Assange er ettersøkt av amerikanske myndigheter etter at Wikileaks offentliggjorde hemmelige amerikanske dokumenter i flere av verdens største aviser. Assange mener anklagene mot ham i Sverige er konstruert for at USA lettere skal få ham utlevert derfra.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.